Grote belangstelling voor uitvaart Bram Beekman

Grote belangstelling voor uitvaart Bram Beekman
Grote belangstelling voor uitvaart Bram Beekman © OZ
© OZ

Kopstukken

MIDDELBURG - Beekman was organist in de Oostkerk, leraar op het conservatorium in Tilburg en groot Bachkenner. Enkele kopstukken uit de Zeeuwse muziekwereld waren bij de begrafenis aanwezig. Na afloop werden in gesprekken Beekmans uitzonderlijke talenten geroemd.

Talent

Jos Vogel, organist van de Sint Jacobskerk in Vlissingen, herinnerde aan zijn uitzonderlijke techniek, muzikaliteit en het gemak waarmee Beekman speelde. Margreeth de Jong, organist van de Nieuwe Kerk: "Hij kon de moeilijkste stukken in één keer spelen, hij was een heel bijzonder talent." 
Perfectie
Met cd-uitgever Jakko van der Heijden nam Bram Beekman twee cd's op. "Hij speelde met perfectie en gedegenheid, maar daarbinnen met zoveel vreugde", aldus Van der Heijden, "Hij voelde Bach zo goed aan, het leek of hij speelde zonder na te denken."
Van Wereldformaat
Bachkenner en musicoloog Albert Clement van University College Roosevelt heeft tien jaar orgelles gevolgd bij Bram Beekman. "Als ik bij hem op les kwam met een nieuw stuk, dan speelde hij dat zo. Dat kon niemand. Zelfs een onbekend stuk van Cesar Franck speelde hij perfect na een keer lezen. Ongekend", vertelt Clement, "Hij was een man van wereldformaat. En in eigen land te weinig geëerd."
Zeeuwse orgels
Voor Omroep Zeeland maakte Beekman programma's voor radio en televisie. Zoals in 2003 het televisieprogramma Alle Registers Open over verschillende Zeeuwse orgels: 
bram-beekman-zeeuws-volkslied-ZNO160331MQ