Onzeker of opkomst van 30 procent wordt gehaald

Onzeker of opkomst van 30 procent wordt gehaald
Onzeker of opkomst van 30 procent wordt gehaald © OZ
stembureau vlissingen

Grote verschillen

OOST-SOUBURG - De stembureaus melden wel grote verschillen in animo van de kiezers. In de gemeente Noord-Beveland was er om 19.00 uur al een opkomstpercentage van 30,8 procent. Ook de gemeente Goes gaf aan dat er veel kiezers kwamen opdagen. De gemeenten Reimerswaal, Tholen en Borsele meldden juist een vrij lage opkomst. 

— Omroep Zeeland (@omroepzeeland)
">
Referendum
Weblog GeenStijl heeft een grote rol gespeeld in de aanloop naar deze stembusgang. De mensen achter die website hebben genoeg handtekeningen verzameld om een raadgevend referendum af te dwingen over het associatieverdrag.

Waar gaat het over?

Het verdrag telt 323 pagina's en meer dan 300 daarvan gaan over handel. Tussen de Europese Unie en Oekraïne moet handelen makkelijker worden. Zo gaan de landen, als het verdrag wordt ondertekend, importheffingen afbouwen. Maar in het verdrag gaat het ook over politieke samenwerking en het tegengaan van corruptie in Oekraïne. Simpel gezegd komt het erop neer dat het land zich naar Europese regels moet gedragen in ruil voor (financiële) hulp. Het verdrag gaat niet over toetreding van de Oekraïne tot de Europese Unie.
Uitleg referendum Oekraïne
Wel of niet naar de stembus?
Die vraag zal bij veel mensen door het hoofd spelen. De SGP heeft in ieder geval haar kiezers niet actief opgeroepen te gaan stemmen. De partij is geen voorstander van referenda, omdat de gekozen volksvertegenwoordiging er is om politieke besluiten te nemen. Daardoor kan het zo maar zijn dat sommige SGP'ers niet naar de stembus. Maar vaak kruipt het bloed waar het niet gaan kan:

— Omroep Zeeland (@omroepzeeland)
">
SGP-raadslid gaat stemmen in Goes
Geldig
De uitslag van het referendum is pas geldig als minstens 30 procent van de stemgerechtigden komt opdagen. Zij moeten voor of tegen stemmen of een blanco stem inleveren. De uitkomst van het referendum is niet bindend, maar een advies aan de regering.
Verslag vanuit het stembureau in Hengstdijk: 
stemmen in hengstdijk
NEE-stemmers 
Als een meerderheid tegen het verdrag stem, heeft de regering twee mogelijkheden:
1. het parlement voorstellen om de wet over het verdrag in te trekken;
2. het parlement voorstellen om de uitslag van het referendum niet te volgen.

Reageren op het referendum? Gebruik #referendumzld op Twitter.

Stembureaus in Zeeland:

Noord-Zeeland

Referendum Noord-Zeeland

Zuid-Beveland

Referedum Zuid-Beveland

Zeeuws-Vlaanderen

Referendum Zeeuws-Vlaanderen

Walcheren

Walcheren