'Het is gek om nu weer terug te zijn'

'Het is gek om nu weer terug te zijn'
'Het is gek om nu weer terug te zijn' © OZ
Zeeuw Griekenland terug

Versterking nodig

VEERE - Van der Laan zat op het eiland Chios, waar hij als als teamleider van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de Griekse zusterorganisatie Hellenic Rescue Team (HRT) hielp met het opleiden van reddingswerkers. Want dat is hard nodig. "Het HRT loopt op zijn tenen door de vluchtelingencrisis en ze hebben daar hard versterking nodig. En als een collega reddingsmaatschappij hulp nodig heeft dan doe je dat gewoon."

Aangrijpend

De Veerenaar is al vier keer eerder naar Griekenland gegaan om te helpen. En wat hij daar zag is aangrijpend. "We waren eigenlijk alleen bezig om te inventariseren wat er allemaal nodig was aan materiaal toen we plotseling middenin een reddingsoperatie zaten. Een zinkend bootje vol vluchtelingen, die over elkaar heen klimmen naar de veiligheid, ouders die hun kinderen in armen je duwen. Dat maakt wel indruk ja."

Dankbaarheid

Maar wat hem vooral ook bijblijft is de dankbaarheid. "Die mensen nemen een enorm risico met zo'n boottocht. Ze hebben al een verschrikkelijke reis achter de rug en dan gaat de boot zinken. En dan zijn ze heel blij dat er toch nog iemand is om ze op te vangen als het fout gaat. En die dankbaarheid, die vergeet je niet zo snel."

Bootjes

De bootjes waar ze de oversteek mee maken stellen dan ook vaak niet zoveel voor. "Sommige van die rubberbootjes zijn maar nauwelijks steviger dan een tas van de supermarkt. En de mensen die die boten bedienen weten vaak ook niet wat ze doen. Levensgevaarlijk."
De bootjes waarmee vluchtelingen oversteken stellen weinig voor
De bootjes waarmee vluchtelingen oversteken stellen weinig voor © OZ
ITEM Zeeuw Griekenland terug

Twee keer zoveel

Het doel van zijn bezoek aan Chios was dit keer niet het helpen van vluchtelingen, maar om Griekse reddingswerkers op te leiden. "We hadden gehoopt op zo'n twintig vrijwilligers, maar toen we daar aankwamen bleken het er ruim twee keer zoveel te zijn: meer dan vijfig. Toen hebben we gezegd: dat lukt niet. Uiteindelijk hebben we ongeveer de helft geselecteerd."

Taalbarrière

Ook waren er wat problemen met de taalbarrière. "Wij kunnen aardig uit de voeten met Engels, maar je merkt toch dat wanneer ons Engels naar het Grieks wordt vertaald er toch wel wat verloren gaat in de vertaling. Dus het was veel handen en voetenwerk. Uiteindelijk hebben we zelfs het aantal Griekse vrijwilligers per opleidingsvaart verminderd van drie naar twee. Anders was het niet te doen."

Tevreden

Toch is Van der Laan zeer tevreden. "Het ging eigenlijk boven verwachting goed. De Griekse vrijwilligers zijn er enthousiast en leergierig. Het doel is om een daar goede reddingspost op te zetten, volgens Nederlandse en Europese richtlijnen, die als voorbeeld kan dienen voor de andere reddingsposten in Griekenland. En het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken."

Operationeel

Over twee maanden moet de reddingspost operationeel zijn. Het werk van Van der Laan op Chios is nu overgenomen door een collega, maar in mei gaat hij weer terug naar het Griekse eiland, om het project af te ronden. Dan moeten de Griekse reddingswerkers op eigen houtje reddingsoperaties kunnen uitvoeren.