'Mensen gaven ons zelfs vieze onderbroeken'

'Mensen gaven ons zelfs vieze onderbroeken'
'Mensen gaven ons zelfs vieze onderbroeken' © OZ
© OZ
GOES - Nieuwe huurder
De verhuurder van de loods aan de Scottweg in Goes, waarin de Welkom Winkel zit, heeft een nieuwe huurder gevonden. Als gevolg moet het Rode Kruis de komende dagen weg uit de bedrijfshallen waar ze alleen de stookkosten en elektriciteit betalen.
2.000 dozen
"Dat was zo afgesproken met de verhuurder", zegt Cor Bos van het Rode Kruis. "Als er een nieuwe huurder zou komen, moesten wij eruit." Hij roept mensen op te komen helpen met de ontruiming. In de bedrijfshal staan nog tweeduizend dozen vol met spullen.
Voorzien
Dat de Welkom Winkel moet opdoeken, is niet volledig onverwacht. De asielzoekers in de opvang van Hoek en Goes zijn voorzien van kleding. Nieuwe vluchtelingen laten nog op zich wachten. De komende dagen wordt de helft van de dozen opgeslagen in een trailer van een vrachtwagenbedrijf uit Vlissingen. De andere helft mag in een leegstaande kantoorruimte van de verhuurder blijven.
Eind verhaal
Het landelijke Rode Kruis overweegt nu een enkele locatie voor Zuid-Nederland te openen. Daar kunnen de kleren en andere spullen dan naartoe. Bos verwacht niet dat er nog een locatie in Zeeland komt. "Het is einde verhaal voor de Welkom Winkel in Zeeland."
Vrachten vol
Het initiatief was een enorm succes, concludeert Bos. Vrachten met spullen kreeg de winkel binnen van meelevende Zeeuwen. Van nieuwe tandenborstels tot kleren. Al die nieuwe toiletartikelen zijn afgelopen weken verspreid over de asielzoekerscentra in Zeeland. "We hadden voldoende tandpasta, maandverband en deodorants om zelf een Kruitvat te beginnen", vertelt Bos.
Onderbroeken
Wel is er ook veel kleding linea recta naar de vuilnisbelt gegaan. "Sommige kleding was echt vies. Mensen leverden zelfs hun ongewassen onderbroeken bij ons in", lacht Bos enigszins als een boer met kiespijn. De Welkom Winkel wordt op 6, 7 en 8 april leeggehaald tussen 10-16 uur. Mensen die willen meehelpen kunnen terecht bij www.ready2help.nl

Lees ook
- Welkom Winkel Goes kan werk niet meer aan