Demonstratie Voorpost mag alleen op Loskade

Demonstratie Voorpost mag alleen op Loskade
Demonstratie Voorpost mag alleen op Loskade © ZO
Angela Merkel krijgt in april een Four Freedom Award
Angela Merkel krijgt in april een Four Freedom Award

Kort geding

Florens van der Kooi, actieleider van Voorpost, geeft aan niet blij te zijn met de Loskade als locatie: "Men wil ons duidelijk buiten beeld houden. We komen zelf met een alternatieve locatie. Als hier niet op wordt ingegaan volgt een kort geding. Of we mengen ons onder het publiek."

Extra beveiliging?

Het is de vraag of er op de dag van de uitreiking extra beveiliging komt na de aanslagen in Brussel op 22 maart. De Middelburgse burgemeester, die verantwoordelijk is voor de openbare orde, doet hierover geen uitspraak. Wel zegt Bergmann: "De Four Freedoms Awards worden ook dit jaar weer een mooi evenement, waarbij het gedachtegoed van de vier vrijheden breed onder de aandacht worden gebracht. Mijn verantwoordelijkheid ligt op het gebied van openbare orde en veiligheid. Dit wordt dan ook, zoals bij elk evenement het geval is, goed voorbereid."

Politie

Ook een woordvoerder van de  politie wil om veiligheidsredenen niet aangeven of en hoe de veiligheidsmaatregelen na het gebeurtenissen in Brussel worden verscherpt. 
FFA
FFA © oz

Omwonenden

Omwonenden van de Loskade zijn geïnformeerd over de demonstratie. Zij worden verzocht om op 21 april hun auto vanaf 7.00 uur elders te parkeren. De locatie van de demonstratie ligt tussen de Goese Korenmarkt en de Nieuwepoortstraat. Dat gedeelte van de Loskade wordt tussen 11.00 en 14.00 uur vrij gemaakt. Het is nog niet duidelijk om hoeveel demonstranten het gaat. Voorpost verwacht 200 mensen op de been te brengen, maar heeft nu nog slechts zo'n 50 aanmeldingen. Volgens de organisatie geven de meeste mensen zich echter pas in de laatste weken op.  
Links
Voor een linkse tegendemonstratie aan de Kanaalweg heeft nog niemand zich aangemeld bij de gemeente Middelburg. In het verleden heeft de Anti-Fascistische Actie tegen Voorpost gedemonstreerd in Amsterdam en Maastricht. De ervaring leert dat tegendemonstranten zich in de regel niet aanmelden bij de overheid.