Verlieslijdend Delta verwacht minder ontslagen

Verlieslijdend Delta verwacht minder ontslagen
Verlieslijdend Delta verwacht minder ontslagen © OZ
Jaarcijfers Delta

Steun

MIDDELBURG - De directie van het bedrijf heeft de afgelopen maanden verschillende scenario's bekeken om het verlies aan banen te beperken. Samen met de aandeelhouders, de provincie en de Zeeuwse gemeenten, werkt het bedrijf aan een plan om dat mogelijk te maken. Het bedrijf dat na de afsplitsing van verschillende onderdelen in 2017 overblijft, kan de eerste jaren namelijk niet zonder financiële steun overeind blijven.
Sloecentrale
Een belangrijke stap voor Delta is om een financiële buffer aan te leggen voor verlieslijdende gasonderdelen. Zoals de gasgestookte energiecentrale in Vlissingen-Oost die maar op halve kracht draait, vanwege onder meer concurrentie van goedkope kolenstroom. Een buffer van zo'n 200 miljoen zou de Sloecentrale en de andere gasonderdelen van het bedrijf de komende jaren kunnen ondersteunen. Dat bedrag hoopt Delta te kunnen lenen.
De gasgestookte Sloecentrale is een blok aan het been van energiebedrijf Delta
De gasgestookte Sloecentrale is een blok aan het been van energiebedrijf Delta © Omroep Zeeland
Klantenstop
Ook voert Delta een klantenstop in op de groot zakelijke markt. Elektriciteit wordt binnen dat onderdeel in grote hoeveelheden onder de kostprijs verkocht, wat een enorm gat slaat in de financiële huishouding van het bedrijf. Bedrijven die vaste contracten hebben, kunnen gewoon bij Delta hun stroom blijven inkopen.
Onderdelen
Door verlieslijdende onderdelen te ondersteunen of te hervormen, denkt Delta het uit te kunnen zingen tot het moment dat het energieonderdeel met de gascentrale weer winstgevend wordt. Uit marktonderzoek van elektriciteitstransporteur Tennet blijkt dat dat op zijn vroegst na 2019 zal zijn. In de tussentijd krijgt Delta vanaf 2017 wel de beschikking over stroom die wordt opgewekt door het Gemini windmolenpark ten noorden van de waddeneilanden.
Personeel van Delta demonstreerde in 2015 in Den Haag tegen de dreigende splitsing
Personeel van Delta demonstreerde in 2015 in Den Haag tegen de dreigende splitsing © Omroep Zeeland
Personeel
De ingrepen zouden er voor kunnen zorgen dat Delta geen 800, maar zo'n 200 arbeidsplaatsen moet schrappen. Voor een deel komen arbeidsplaatsen te vervallen door het uiteenvallen van de holding Delta N.V. Daarnaast zal binnen het nieuwe, uitgekleede Delta efficiënter moeten worden gewerkt waardoor dat bedrijf het met minder mensen kan doen. "Elk ontslag gaat ons aan het hart", zegt een berustende voorzitter van de ondernemingsraad van Delta Bram Nonnekes. "En het is nog erg vroeg om te zeggen of dit gaat lukken. Maar, elke poging om banen te behouden juichen wij toe."
Jaarcijfers
Delta schreef over 2015 voor het eerst in jaren dieprode cijfers. Het energiebedrijf noteerde een verlies van 110,7 miljoen euro. Delta moest in totaal 154, miljoen euro afschrijven op onder meer de Sloecentralecentrale, omdat deze door goedkopere concurrentie op de energiemarkt op halve kracht draait.
Aandeelhouders
De aandeelhouders nemen de tijd om het zogenoemde herstructureringsplan te bekijken. Naar verwachting zal daar pas op zijn vroegst komend najaar meer duidelijk over worden.