'Ik doe thuis de lampen aan vanaf mijn vakantieadres'

'Ik doe thuis de lampen aan vanaf mijn vakantieadres'
'Ik doe thuis de lampen aan vanaf mijn vakantieadres' © omroep zeeland
Beveiliging huizen 2

Niet te stoppen

GOES - De opmars van domotica (huisautomatisering) is niet te stoppen. Behalve gemak biedt het ook kansen voor het beveiligen van je huis. Het kan bij alarm bijvoorbeeld meteen alle verlichting inschakelen. Ook kun je op afstand beelden van de bewakingscamera bekijken.
© omroep zeeland

Slim systeem

Ferdinand Roskam uit Goes heeft onlangs een beveiligingssysteem aangeschaft dat hij via een app op zijn tablet of telefoon kan bedienen. "Als hier het alarm afgaat, krijg ik een berichtje op mijn telefoon en er gaat een melding naar de alarmcentrale. Het is een heel slim systeem dat allerlei dingen aan elkaar koppelt. Ik kan beelden van mijn huis bekijken en de lampen aan doen vanaf mijn vakantieadres."  
© omroep zeeland

Niet de jongste meer

Goesenaar Ferdinand Roskam ziet grote mogelijkheden in zijn aangeschafte domotica. "Ik ben gepensioneerd en niet de jongste meer. Dit systeem is uit te breiden tot een zorgsysteem waarbij ze me op afstand kunnen monitoren als dat ooit nodig zou zijn. Zo krijgt de alarmcentrale bijvoorbeeld een melding als er een bepaalde tijd geen beweging is gesignaleerd in huis. Maar voorlopig gebruik ik het voor een stukje comfort en veiligheid." 
© omroep zeeland

Gat in de markt

Beveiligingsbedrijven en bouwmarkten springen in op de grote vraag naar huisautomatisering. Ook Tom Elie, directeur van een beveiligingsbedrijf uit Goes ziet een gat in de markt. "Wij storten ons steeds meer op de beveiliging van particulieren. Mensen willen steeds meer alles zelf regelen via een app op hun telefoon. De verwarming aanzetten, de lichten aan doen of naar bewakingsbeelden van hun huis kijken." 
Beveiliging huizen
Gewone man
De mogelijkheden voor huisautomatisering zijn niet nieuw, maar nu pas begint de markt voor de gewone man op te leven, zegt Tom Elie. "De prijzen dalen. Het is niet alleen voor mensen met een kasteel van een huis, maar voor veel meer mensen betaalbaar."

Minder woninginbraken

Beveiligingsdirecteur Elie denkt zelfs dat het aantal woninginbraken zal afnemen, nu steeds meer mensen hun huis op deze manier gaan beveiligen. "Voor de zakelijke markt geldt dat panden waar een goed inbraaksysteem hangt, worden overgeslagen. Inbrekers kiezen toch de makkelijkste weg. Dat geldt voor particulieren net zo goed."