Voormalige 'hippie-tuin' bestaat veertig jaar (video)

Voormalige 'hippie-tuin' bestaat veertig jaar (video)
Voormalige 'hippie-tuin' bestaat veertig jaar (video) © OZ
Landje Calon

Aanvreten

HOEK - George Calon (64) was een van de iniatiefnemers van de kwekerij. Door de buitenwereld werden ze gezien als hippies. "We waren geïnspireerd door flower-power en antroposofie. Maar we hebben onszelf nooit als echte hippies gezien", zegt Calon nu, veertig jaar later.

Moeilijker dan gedacht

Als zoon van een boer en met een opleiding aan de middelbare landbouwschool wist hij veel van gewassen. Maar het tuinieren zonder gif bleek moeilijker dan gedacht. "We hebben het wel onderschat. Je hebt toch te maken met enorm veel beestjes die de gewassen aanvreten." Na enkele jaren stopte de kwekerij en gingen de vrienden volgens Calon teleurgesteld uiteen. 
De vriendengroep die in 1976 een biologisch-dynamische tuin begon in Hoek
De vriendengroep die in 1976 een biologisch-dynamische tuin begon in Hoek © OZ

Nieuwe natuur

Calon kocht de grond met hulp van zijn familie, zegt hij. Niet om er te wonen maar om er nieuwe natuur te maken. Hij plantte er vele bomen en struiken, zoals Canadese sequoias, platanen, taxus en magnolia's. Er kwam een poel waar het barst van de amfibieën. De tuin trekt veel vogels aan en dieren als vos, hermelijn en konijn.
Vuulte
Er staan bijna tweehonderd verschillende soorten planten. "In het voorjaar is het hier echt een bloementapijtje." En ook 'vuulte', ofwel onkruid, hoort daarbij. Enkele jaren geleden kocht hij er een hectare bij. Met overheidssubsidie is daar natte natuur gemaakt.
nieuwe natte natuur in het Landje van Calon
nieuwe natte natuur in het Landje van Calon © OZ
Fotoboek
Onlangs verscheen een boek van fotograaf Willy Lippens over de tuin. Lippens maakte de afgelopen vijf jaar foto's in de tuin. De tuin is niet openbaar toegankelijk. Wie een afspraak wil maken kan dat met Calon, die in Hoek woont. Calon blijft er snoeien en planten zolang hij kan. "Dit is mijn levenswerk."