Referendum geldig in Zeeland, nee tegen verdrag

Referendum geldig in Zeeland, nee tegen verdrag
Referendum geldig in Zeeland, nee tegen verdrag © OZ
Stembureau Hengstdijk
Stembureau Hengstdijk © OZ

Tegen

OOST-SOUBURG - In de gemeenten Tholen en Reimerswaal stemden zelfs meer dan 70 procent van de mensen tegen. In Middelburg en Veere waren nog de meeste voor-stemmers, maar ook daar was de meerderheid tegen het verdrag.

Kaart

Klik op een gemeente voor de details.

Opkomst

De hoogste opkomstpercentages werden gehaald in Kapelle en Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Daar kwam meer dan 35 procent van de mensen hun stem uitbrengen. Opvallend is de lage opkomst in gemeenten met veel SGP-stemmers, zoals Borsele, Reimerswaal en Tholen. De SGP is tegen referenda en had haar kiezers ook niet actief opgeroepen te gaan stemmen.
stembureau Tholen
stembureau Tholen © OZ

Landelijk

Het lijkt erop dat er in Zeeland minder is gestemd dan het landelijk gemiddelde. Het ANP meldt een opkomstpercentage voor heel Nederland van 32,2 procent. Bij vorige verkiezingen scoorde Zeeland juist hoger.
Resultaat
De uitslag van het referendum wijkt weinig af van het landelijke beeld. Zowel in Zeeland als in de rest van het land stemde zo'n twee derde van de kiezers tegen het verdrag. In een eerste reactie gaf premier Mark Rutte aan dat het kabinet niet kan negeren dat een overgrote meerderheid tegen het verdrag heeft gestemd.
Bekijk hieronder de uitslag per gemeente:

Uitslag per gemeente

Zeeland stemde afwijkend bij het referendum van 2015
Zeeland stemde afwijkend bij het referendum van 2015 © OZ