'Duur trouwen? Zonde van het geld!' (video)

'Duur trouwen? Zonde van het geld!' (video)
'Duur trouwen? Zonde van het geld!' (video) © Omroep Zeeland
Een kosteloos huwelijk in Terneuzen is in vijf minuten gebeurd
Een kosteloos huwelijk in Terneuzen is in vijf minuten gebeurd © Omroep Zeeland

Vijf minuutjes

TERNEUZEN - Een huwelijksverbintenis of samenlevingscontract maakt het voor stellen onder meer makkelijker om samen een huis te kopen. Aan een bezoekje aan de notaris voor een samenlevingscontract hangt een prijskaartje. Vandaar dat gratis trouwen aantrekkelijk is. Zo ook voor Ron Stok en Jacqueline van der Westen uit Terneuzen. Zij gaven elkaar op een dinsdagochtend gratis het ja-woord, in vijf minuten was het gebeurd. 
Gratis trouwen internet 1

Handtekening

Tijdens het flitsbezoekje aan het stadhuis van Terneuzen hoefde het stel alleen de papieren te ondertekenen. Het kersverse echtpaar mocht in totaal tien mensen meenemen, waaronder de getuigen. 
Gratis trouwen internet 2
Sober
Terneuzen heeft op dinsdagochtend twee momenten waarop stellen gratis kunnen trouwen. Het is een korte en sobere dienst. Geen muziek en ook een kort toespraakje is er niet bij. Een huwelijksvoltrekking op een normale dag in de gemeente Terneuzen kost 386 euro. De gratis huwelijken in Terneuzen zijn in trek. Elke week zitten de twee momenten vol. 
Verplicht
Elke gemeente in Nederland is verplicht om gratis trouwen aan te bieden. Dat is ooit besloten om arme mensen ook de kans te geven om te trouwen. Deze wet stamt uit 1897. Het inkomen van het bruidspaar mag niet worden getoetst, vandaar dat iedereen gebruik kan maken van deze dienst. Omdat Terneuzen meer dan 10.000 inwoners heeft, moeten ze twee van dit soort momenten per week aanbieden. Er zijn politieke partijen in Terneuzen die zich afvragen of het gratis huwelijk nog wel van deze tijd is.