Deze Zeeuw maakt kans op een Olympische medaille

Deze Zeeuw maakt kans op een Olympische medaille
Deze Zeeuw maakt kans op een Olympische medaille © FEI
minderhoud-ZNO160408XM

'Heel blij'

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Afgelopen weekend was Hans Peter Minderhoud weer even in Zeeland. De van oorsprong Westkapellenaar woont alweer even in het oosten van ons land en was in Nieuw- en Sint Joosland om mee te doen aan Zeeland Outdoor. Daar keek hij tevreden terug op zijn overwinning in de wereldbekerfinale twee weken geleden in Göteborg. "Ik was echt heel blij. Op vrijdag won ik daar al de Grand Prix en twee dagen later was de kür op muziek. Dat waren twee lange dagen", aldus de ruiter.
Doorbraak
Minderhoud won eerder al grote prijzen met het Nederlands team. Individueel lijkt hij nu ook door te breken. "Ik draai al een paar jaar mee. Vorig jaar won ik in Aken mijn eerste bronzen medaille op het EK. Dat was al heel mooi, maar het winnen van de wereldbekerfinale is het hoogtepunt tot nu toe." 
Hans Peter Minderhout in actie op Zeeland Outdoor
Hans Peter Minderhout in actie op Zeeland Outdoor © Omroep Zeeland
Olympische Spelen
Het winnen van de wereldbekerfinale komt op een goed moment voor Minderhoud. De Olympische Spelen van Rio staan voor de deur. Toch zal ook hij gewoon vormbehoud moeten tonen in aanloop naar de Spelen. "Er zijn twee observatiewedstrijden: het CHIO in Rotterdam en het Nederlands kampioenschap in Ermelo. Ik zal me daar gewoon bij de beste vier van Nederland moeten rijden. Die kans zit er wel in. Zowel Glock's Flirt als als Glock's Johnson hebben de afgelopen jaren bewezen tot de beste van Nederland te horen."
Welk paard?
Met welk paard Minderhoud naar de spelen wil is nog niet helemaal duidelijk. Met Glock's Flirt won hij de wereldbekerfinale, maar Glock's Johnson is zijn favoriet. "Ze halen op dit moment ongeveer dezelfde scores, maar met Johnson rijd ik nu al tien jaar. Het zou mooi zijn om met hem naar de Spelen te gaan". 
Hans Peter Minderhoud met Flirt tijdens Wereldbekerfinale
Hans Peter Minderhoud met Flirt tijdens Wereldbekerfinale
Medaillekansen
Wat de kansen zijn op een medaille in Rio is moeilijk inschatten. Veel zal afhangen van de vorm van de dag denkt Minderhoud. "De hele wereldtop zit dicht bij elkaar op dit moment. Iedereen kan winnen, maar je hebt met levende wezens te maken. Het is maar afwachten hoe de paarden reageren op de lange reis en de warmte."
Enige Zeeuw
Mocht hij naar Rio mogen dan is de kans groot dat Minderhoud de enige Zeeuw is op de Spelen. "Het zou mooi zijn als er meer Zeeuwen naar de Spelen zouden mogen, maar als ik de enige ben dan moet ik maar de eer proberen hoog te houden".