Milieuvriendelijk tanken in Zeeuwse havens

Milieuvriendelijk tanken in Zeeuwse havens
Milieuvriendelijk tanken in Zeeuwse havens © OZ
Milieuvriendelijk tanken Havens
VLISSINGEN-OOST - Vloeistof
LNG wordt zo koud vervoerd omdat aardgas bij die temperatuur condenseert tot een vloeistof, waardoor het volume 600 keer kleiner wordt. Daardoor kan het gas makkelijker getransporteerd en opgeslagen worden. 

Tankwagen

De Sundowner werd maandag in de Kaloot-haven in Vlissingen-Oost afgetankt vanuit een tankwagen die op de kade staat. Het gaat om een proef van Zeeland Seaports tot het einde van het jaar. Seaports overweegt nog drie LNG-tankstations in de Zeeuwse havens op te zetten.

LPG

Het is een schip van de reder Chemgas, dat gassen zoals LPG vervoert van en naar tankopslagbedrijf Vopak in Vlissingen-Oost. LPG staat voor Liquid Petroleum Gas, dat ontstaat bij het verwerken van aardolie en onder meer gebruikt wordt als brandstof voor auto's. Dus het schip vervoert LPG, maar vaart zelf op LNG. Ook andere schepen van Chemgas varen al op LNG.

Toekomst

Volgens Francesco Faes van Zeeland Seaports heeft het milieuvriendelijkere LNG de toekomst. "Het stoot minder CO2 uit en daarom levert de overstap van de scheepvaart op LNG een belangrijke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelen. Ook wat betreft de uitstoot van fijnstof en NOx is LNG veel schonder dan diesel. Maar daarnaast is LNG ook goedkoper dan diesel, dus verdient de investering zich op termijn terug." 
LNG tanken Vlissingen-Oost
LNG tanken Vlissingen-Oost © OZ
ITEM Seaports aardgas
Bedrijven
Zeeland Seaports is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het beheer, het onderhoud en de exploitatie van de havens van Vlissingen en Terneuzen. Het havengebied is ruim 4600 hectare groot en er zijn zo'n 250 bedrijven gevestigd. Als de LNG-proef een succes blijkt, denkt Zeeland Seaports erover een grotere LNG-terminal op te zetten in de Zeeuwse havens. Zulke LNG-terminals zijn er al in Rotterdam en Zeebrugge.
Terminal
Maar of er zo'n terminal komt, hangt volgens Faes af van de vraag. "Als naast Chemgas bij meer bedrijven vraag is naar LNG dan willen we dat zeker faciliteren met bijvoorbeeld een LNG-terminal. Maar eerst kijken we naar het uitbreiden van de huidige proef. En we willen gaan kijken naar het overtanken van LNG van schip naar schip." Naast Chemgas hebben twee andere bedrijven in Vlissingen-Oost interesse getoond in het tanken van LNG.