Oud-wethouder Weemaes: Ik ben niet van Lillo

Oud-wethouder Weemaes: Ik ben niet van Lillo
Oud-wethouder Weemaes: Ik ben niet van Lillo
HULST Corruptie 2
HULST - Vergunning
Weemaes was 22 jaar lang wethouder in Hulst, maar had in die tijd ook een makelaarskantoor. Volgens een projectontwikkelaar heeft Weemaes destijds geld gekregen voor bemiddeling bij een nieuwbouwproject aan de Zoutestraat in Hulst, op een plek waar niet gebouwd mocht worden.

Makelaar

Voor dat geld zou Weemaes hebben geregeld dat de gemeente toch toestemming gaf voor de bouw. Weemaes zelf heeft dat altijd met klem ontkend. Hij benadrukt dat hij dat geld heeft gekregen voor activiteiten van zijn makelaarskantoor en beslist niet als wethouder. Weemaes zegt boos en ontgoocheld te zijn over de aantijgingen dat hij steekpenningen zou hebben aangenomen.

'Publiek belang gediend'

"Ik heb in mijn periode van 22 jaar wethouderschap alleen het publiek belang gediend en heb tientallen nauwe contacten met bedrijven en honderdtallen contacten met inwoners opgebouwd", schrijft Weemaes in een schriftelijke verklaring aan Omroep Zeeland. "Natuurlijk ben ik niet van Lillo. Ik ga niet met een destijds onbekende man een overeenkomst aan die stelt dat hij voor het in orde maken van de bestemming opdracht heeft gegeven. Dit is een strafbare handeling." 
Blanco
Een speciale commissie van de gemeenteraad van Hulst deed onderzoek naar de beschuldiging in de zaak-Zoutestraat. De commissie zou volgens betrokkenen zag een factuur voor 25.000 gulden die Weemaes samen met een compagnon bij een projectontwikkelaar declareerde. Die rekening zou op blanco briefpapier hebben gestaan, niet op briefpapier van zijn makelaardij. De commissie deed vervolgens aangifte bij het Openbaar Ministerie; in dit geval de Rijksrecherche. 
Aangifte 
Hoewel de onderzoekscommissie al in januari vorig jaar aangifte deed bij de Rijksrecherche, is nog altijd niet duidelijk of die daadwerkelijk overgaat tot vervolging van Weemaes. De commissie was de afgelopen tijd in Den Haag bezig met onderzoek naar de zogenoemde Commissie Stiekem, maar zou haar handen nu weer vrij hebben.
Vervelend
Ger van Unen, gemeenteraads- en statenlid van de SP en lid van de onderzoekscommissie van de gemeente Hulst, vindt dat Weemaes er ondertussen recht op heeft te weten waar hij aan toe is. "Het is inmiddels al veel meer dan een jaar geleden dat we aangifte hebben gedaan bij het Openbaar Ministerie. Als er vervolgens niets gebeurt, blijft het boven de markt hangen en dat vind ik toch wel heel vervelend worden", zegt Van Unen. 
© OZ