'Sluipschutters op Middelburgse daken bij bezoek Merkel' (video)

Veiligheid Merkel 1

Oortjes

MIDDELBURG - Naast Nederlandse veiligheidsdiensten zijn ook de Duitse collega's actief, zegt veiligheidsexpert Ludy de Vos. Kolonel De Vos is strategisch analist bij het HCSS - The Hague Centre for Strategic Studies - een onafhankelijke denktank op het gebied van veiligheid. Hij bestudeert trends op het gebied van internationale dreigingen en adviseert bedrijven en ministeries hierover. Er is volgens De Vos een verschil tussen de zichtbare en onzichtbare maatregelen die zijn te verwachten in Middelburg. "Het publiek zal meer politie en meer mensen met 'oortjes' gaan zien," zegt hij. 
Sluipschutters
Wat betreft de onzichtbare maatregelen noemt hij politie die op afstand achter de hand wordt gehouden, zoals teams van de Mobiele Eenheid en zogeheten SWAT-teams, wat staat voor Special Weapons And Tatics. Die teams staan verdekt opgesteld, dus niet vlakbij het Abdijplein, om het feestelijke karakter niet te verstoren. "Ook kun je verwachten dat er sluipschutters aanwezig zijn. Onzichtbaar, want op het moment dat je ze ziet is het niet goed," aldus De Vos.
Angela Merkel op bill board in Middelburg
Angela Merkel op bill board in Middelburg © OZ
Brussel
De strategisch analist verwacht niet dat de veiligheidsmaatregelen tijdens de Four Freedoms Awards zijn verhoogd na de aanslagen in Brussel op 22 maart jl.: "Ook daarvoor hadden we al te maken met een hoge dreiging en zat de beveiliging al op een hoog niveau." Dat geldt volgens De Vos sinds de aanslagen in Parijs en op Charlie Hebdo in januari vorig jaar.  
Ludy de Vos van HCSS
Ludy de Vos van HCSS © OZ
Niet alles vertellen
De politie en de Middelburgse burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, laten weinig tot niets los over de veiligheidsmaatregelen op donderdag 21 april. "Ik vind dat goed," zegt De Vos, "Ik zeg ook alleen maar algemene zaken. Ten eerste omdat ik niet precies weet welke maatregelen zijn afgekondigd, maar ten tweede, als ik het zou weten, wil ik natuurlijk niet de veiligheid van de mensen op die dag in gevaar brengen." Wel beaamt De Vos dat hij als onafhankelijk deskundige vrijuit kan spreken. 
Abdijcomplex Middelburg
Abdijcomplex Middelburg © OZ