'Schouders ophalen bij Four Freedoms Feestje' (video)

'Schouders ophalen bij Four Freedoms Feestje' (video)
'Schouders ophalen bij Four Freedoms Feestje' (video) © OZ
verslaggever Marcel Decraene
verslaggever Marcel Decraene © OZ

Stralend

MIDDELBURG - Wie via de Schroeweg de stad binnenrijdt ziet een groot spandoek met daarop een stralende Angela Merkel. Dat de foto jaren geleden is genomen mag de voorpret niet drukken. Onder de Duitse bondskanselier hangen nog drie andere niet-Europese laureaten en een logo van een mensenrechtenorganisatie. Die foto's zijn veel kleiner. De impliciete boodschap is duidelijk: op 21 april draait het vooral om Frau Merkel.
Poster FFA langs de Schroeweg in Middelburg
Poster FFA langs de Schroeweg in Middelburg © OZ

Sluipschutters

Autoriteiten zijn razend druk met de voorbereidingen. Terecht. Middelburg staat tijdens FFA heel even in de spotlights van de internationale belangstelling. Een zeperd, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, kun je je dan niet veroorloven. Na de aanslagen in Parijs en Brussel staan veiligheidsmensen op scherp. Alle mogelijke scenario’s passeren de revue. Een strategisch analist vertelt ons dat sluipschutters hoogstwaarschijnlijk op de daken van het Abdijcomplex zullen liggen en dat Special Weapons And Tactics - teams en de vertrouwde ME achter de hand worden gehouden. Onzichtbaar in een zijstraat, om de feestvreugde niet te verstoren.
Veiligheid Merkel 2

'Gewone' mensen

Maar wordt het feest? De Roosevelt Stichting doet haar best door een aantal 'gewone' mensen bij de uitreiking uit te nodigen, maar op straat leeft hét tweejaarlijkse internationale evenement van Zeeland nauwelijks. Het volk mag even zwaaien naar Máxima en dat is het dan. De gemiddelde Middelburger lijkt intussen vooral te hopen dat 'gedoe' uitblijft. Dus liever geen gescandeer en gezwaai met vlaggen van rechts-radicalen en natuurlijk al helemaal geen terroristen. En geef hem eens ongelijk.
Desafinado
Desafinado © OZ

Pers

Wie zich wel zal vermaken is het journaille. Wij van Omroep Zeeland zijn uiteraard van de partij, maar we zijn de enigen niet. De binnen- en buitenlandse pers strijkt neer in café-restaurant Desafinado naast het Abdijcomplex. Eigenaar Renny Minnaert blij, want zonder deze journalisten had zijn zaak vanwege de veiligheidsmaatregelen die dag anders nauwelijks publiek getrokken.

Mossad

Minnaert zelf kijkt trouwens nergens meer van op. Toen Shimon Peres in 1996 laureaat was en naar Middelburg zou komen inspecteerde de Mossad het restaurant van Minnaert van onder tot boven. Uiteindelijk bleef de Israëlische premier trouwens thuis en zond een videoboodschap. En dan was er nog die beroemde Middelburgse Koninginnedag in 2010, na de aanslag in Apeldoorn. Toen waren de veiligheidsmaatregelen in de binnenstad pas heftig.
Renny Minnaert van Restaurant Desafinado
Renny Minnaert van Restaurant Desafinado © OZ

Parkeerplaats

Maar een feestje, mwah... De Four Freedoms Awards zijn natuurlijk een belangrijke erkenning voor mensen die zich, soms met gevaar voor eigen leven, sterk hebben gemaakt voor de Vier Vrijheden van Franklin Delano Roosevelt. Daarover geen misverstand. Maar de Middelburger is vooral blij wanneer Frau Merkel is vertrokken en hij zijn auto weer veilig kan terugzetten op de parkeerplaats onderaan de Lange Jan.