Met gevaar voor eigen leven preken voor de vrede (video)

Met gevaar voor eigen leven preken voor de vrede (video)
Met gevaar voor eigen leven preken voor de vrede (video)
FFA geestelijken Afrika 1
MIDDELBURG - Dialoog
De drie geestelijken pleiten voortdurend voor begrip en dialoog in het land dat wordt geteisterd door bloedige religieuze conflicten. Vanaf het eerste begin van het geweld in hun land roepen de drie geestelijk leiders op tot verzoening. Met gevaar voor eigen leven, want niet iedereen neemt hun dat in dank af. 

Strijd om de macht


In de Centraal Afrikaanse Republiek strijden achtergestelde islamitische bevolkingsgroepen voor meer politieke macht. In 2013 leidde dat tot een staatsgreep en bloedige wraak op christelijke groepen. Die namen op hun beurt de wapens op. Velen verloren familieleden, buren en vrienden. Een miljoen mensen is gevlucht.
FFA geestelijken Afrika 2

Rennen voor hun leven

Het gezamenlijk pleidooi voor verzoening valt niet altijd in goede aarde. Zo hebben dominee Guérékoyame-Gbangou en zijn vrouw moeten rennen voor hun leven, toen hun huis werd aangevallen en verwoest. 

Roeping

Volgens theoloog Berdine van den Tooren-Lekkerkerker, die jarenlang in de Centraal Afrikaanse Republiek woonde, doen de drie geestelijken dit omdat ze het voelen als een roeping. "Van: wij geloven dat onze god een god van vrede is. En niet een god van geweld." 
FFA geestelijken Afrika 3
Drie heiligen van Bangui 
In hun kerken en moskeeën preken zij over vergeving en vrede. In kampen door het hele land praten zij met de getraumatiseerde vluchtelingen. Hun bijnaam: de drie heiligen van Bangui. De boodschap die ze uitdragen is dat je de ander niet moet zien als vijand, maar als een mens die ook gekwetst en bang is. "Wij zijn allemaal geschapen door God", zegt dominee Nicolas Guérékoyame-Gbangou. 
Vergeving
"Onze kerken en moskeeën worden verwoest, de mensen worden vermoord", zegt de hoogste islamitisch leider van het Omar Kobine Layama, "Wij zijn samengekomen om uit te dragen wat ons verbindt." Aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga vult aan: "Leven is vergeven, leven is de ander de hand reiken, ook de ander die brand heeft gesticht, die heeft gemoord, en zeggen: Ik vergeef je."
FFA geestelijken Afrika 4

Awards

Naast de drie geestelijken ontvangen nog drie laureaten op donderdag 21 april een Four Freedoms Award. Mazen Darwish, een Syrische advocaat en mensenrechtenactivist, de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Zij hebben zich allemaal op een of andere manier ingezet voor de vrijheid van anderen.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangt in de Nieuwe kerk in Middelburg de internationale Four Freedoms Award.