'Zeeuws-Vlamingen kunnen niet van twee walletjes eten'

'Zeeuws-Vlamingen kunnen niet van twee walletjes eten'
'Zeeuws-Vlamingen kunnen niet van twee walletjes eten' © OZ
© OZ

Vlaanderen

TERNEUZEN - "Als je een kwalitatief goed ziekenhuis hier wil houden, moet je niet naar ziekenhuizen in Vlaanderen gaan", zei Eeke van der Veen die de Commissie leidt. Volgens hem is het de kunst de zorg zo aantrekkelijk te maken, dat mensen ook naar ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen gaan.
Samenwerking
Sommige van de ruim honderd aanwezigen vonden dat er beter gekeken moet worden naar samenwerking met ziekenhuizen in Vlaanderen. "Goes is wel erg ver weg", zei een aanwezig. Iemand anders wees op de wachtlijsten: "Bij een Belgisch ziekenhuis kun je sneller terecht."
ITEM bijeenkomst zorg terneuzen
Dorpswinkel
Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst vergeleek het ziekenhuis in Terneuzen met een dorpswinkel. Als iedereen in het dorp daar zijn boodschappen doet, is er niets aan de hand, maar ga je naar de supermarkt in de grote stad, dan gaat de dorpswinkel op den duur ten onder.
'Overkant'
Directeur Rene Smit van ZorgSaam benadrukte dat samenwerking met het ziekenhuis in Goes betekent dat je soms door de Westerscheldetunnel moet voor zorg. "We kunnen niet zonder elkaar en moeten dus samenwerken om beide ziekenhuizen te kunnen behouden. We moeten wennen aan het idee dat je soms naar de 'overkant' moet voor zorg."

Discussie

Het was de tweede bijeenkomst over de toekomst van de zorg in Zeeland, waarbij inwoners de mogelijkheid kregen mee te praten. Eerder was er al een avond in Bruinisse. Later volgen nog bijeenkomsten in Middelburg en Goes.