HZ ontwikkelt vakantievervuilingsapp

HZ ontwikkelt vakantievervuilingsapp
HZ ontwikkelt vakantievervuilingsapp © OZ
© OZ
VLISSINGEN - App voor reizigers
Het is de bedoeling dat consumenten op termijn ook zelf hun 'vakantievoetafdruk' kunnen berekenen via de website en app. De komende maanden wordt onderzocht hoe de informatie over de klimaatgevolgen van reizen kan worden gebundeld. 
Bijdrage HZ
De afdeling Kenniscentrum Kusttoerisme van de HZ richt zich op het datamodel en de technische kant van het project. "Wij zorgen dat alle bronnen bij elkaar komen om de CO2-uitstoot te kunnen berekenen", zegt lector Hans de Bruin van de HZ. 
Lector Hans de Bruin van de HZ
Data
De data is afkomstig van vliegtuigbouwers, luchtvaartmaatschappijen en de database van een grote hotelsite. Het project is een samenwerking tussen de HZ, de hogeschool NHTV in Breda, reisbrancheorganisatie ANVR en meerdere touroperators.
Uitstoot
Reizen per vliegtuig, bus of boot zorgt voor de uitstoot van CO2. De app en website moeten een betrouwbare berekening van dit proces leveren. Momenteel zijn er nog grote verschillen tussen de calculaties door luchtvaartmaatschappijen.

Aan de reiziger
"Het is dan aan de reiziger zelf of ze iets met de berekening doen", vertelt De bruin. "Het belangrijkste is dat ze weten wat de gevolgen voor het milieu zijn van vliegtuigreizen.