Bijzondere ontmoetingen met Mandela, Tutu en Malala (video)

Bijzondere ontmoetingen met Mandela, Tutu en Malala (video)
Bijzondere ontmoetingen met Mandela, Tutu en Malala (video) © Omroep Zeeland
Drie Zeeuwen over hun ontmoeting met drie bijzondere mensen
Drie Zeeuwen over hun ontmoeting met drie bijzondere mensen © OZ

1998

MIDDELBURG - Achttien jaar geleden werd toenmalig predikant van de Nieuwe Kerk in Middelburg Gert Jan Smit uitgenodigd op de hotelkamer van Desmond Tutu. De eerste zwarte aartsbisschop zou de zondag na de uitreiking de dienst in de Nieuwe Kerk bijwonen. Smit ging op bezoek in hotel Zuiderduin in Westkapelle om het een en ander te bespreken voor de dienst. Maar dat liep net even iets anders dan gepland.
Gert Jan Smit over zijn ontmoeting met Desmond Tutu

2002

In dat jaar kreeg Nelson Mandela de internationale Four Freedoms Award. Presentatrice en verslaggever Mirjam van Wouwe van Omroep Zeeland mocht daar naartoe en beleefde een bijzonder moment toen ze Nelson Mandela iets wilde vragen. "Samen met cameraman Mark Rijk mocht ik daar naartoe. We waren allebei nog piepjong. Toen ons verteld werd dat we Nelson Mandela niks mochten vragen smeedden we al een plannetje", vertelt van Wouwe. 
Mirjam van Wouwe over haar ontmoeting met Nelson Mandela
2014
Bij de laatste uitreiking twee jaar geleden in Middelburg kreeg het Pakistaanse meisje Malala de Four Feedoms Award voor vrijwaring van vrees. Voor en na de uitreiking verbleef ze in het Hotel aan de Dam in de Zeeuwse hoofdstad. Eigenaresse Adinda van der Linden krijgt vaker beroemdheden over de vloer, maar vond het heel bijzonder dat het meisje dat zich inzet voor vrouwenrechten en het recht op onderwijs voor meisjes in haar hotel sliep. 
Adinda van der Linden over haar ontmoeting met Malala
Four Freedoms Awards
De Four Freedoms Awards worden ieder jaar uitgereikt. In de even jaren in Middelburg en in de oneven jaren in New York. De prijzen zijn vernoemd naar de vier vrijheden die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt op 6 januari 1941 benoemde in zijn State of the Union, zeg maar de Amerikaanse variant op de troonrede. De vier vrijheden van Roosevelt zijn vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. 
Laureaten 2016
Dit jaar ontvangen vijf personen een Four Freedoms Award: 
1. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangt de internationale Four Freedoms Award;
2. De Congolese gynaecoloog dr. Denis Mukwege ontvangt de award voor vrijwaring van gebrek;
3. De Syrische mensenrechtenactivist en journalist Mazen Darwish ontvangt de award voor vrijheid van meningsuiting; 
4. Drie geestelijken uit de Centraal Afrikaanse Republiek ontvangen de award voor vrijheid van godsdienst; 
5. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ontvangt de award voor vrijwaring van vrees.