'Aanrijtijden politie zijn onrealistisch'

'Aanrijtijden politie zijn onrealistisch'
'Aanrijtijden politie zijn onrealistisch' © OZ
© OZ

Te laat

KAPELLE - Hij reageert daarmee op de cijfers dat de politie in Zeeland vaak te laat ter plaatse is. De wettelijke norm is dat in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten agenten aanwezig moeten zijn. Niet één Zeeuwse gemeente haalt dat.

Te hulp schieten

Sterker nog: in Borsele, Tholen en Schouwen-Duiveland is de politie in ongeveer de helft van de gevallen te laat. "Het kan toch niet zo zijn dat op elke twee noodoproepen een burger één keer te lang moet wachten", schrijft Stapelkamp in de nieuwsbrief van zijn gemeente. De burgemeester vindt dat de overheid gemeenten te hulp moet schieten als het percentage lager dan 60 is.
Niet realistisch
Hij denkt dat een deel van het probleem aan de geldende richtlijnen ligt. "In landelijke gebieden waar de afstanden groot zijn en het wegennet zijn beperkingen heeft, is een norm van 90% niet zo erg realistisch", schrijft Stapelkamp.

Te laag budget
Volgens hem is deze norm onhaalbaar met het huidige budget. "De cijfers onderstrepen het recente pleidooi van regioburgemeesters om het budget met een half miljard te verhogen."