Zeeuwen hopen op gewone opkomst bij visvakbeurs in Brussel (video)

Zeeuwen hopen op gewone opkomst bij visvakbeurs in Brussel (video)
Zeeuwen hopen op gewone opkomst bij visvakbeurs in Brussel (video) © omroep zeeland
PLAY Doorwerking Brussel 2

Visvakbeurs

YERSEKE - Van 26 tot en met 28 april wordt de Seafoodexpo in Brussel gehouden. Een jaarlijkse visvakbeurs waar normaal gesproken 1700 bedrijven uit de hele wereld zich presenteren en ruim 26.000 potentiële klanten rondlopen. Het is dé plek voor de Zeeuwse vissector om contacten te leggen en onderhouden met potentiële klanten uit het buitenland. 
Tienduizenden euro's
De Koeijer Transport uit Yerseke, vervoerder van schelpdieren en vis, zal zich ook op de beurs presenteren. De Seafoodexpo is enorm belangrijk voor de vissector volgens commercieel directeur Edwin Foudraine. "De hele viswereld komt bij elkaar. Je kunt nieuwe contacten leggen en bestaande contacten en contracten onderhouden. Om daar als exposant met een stand te staan, investeer je al gauw tienduizenden euro's als bedrijf. Dat geeft het belang van de beurs wel aan." 
© omroep zeeland

Noorwegen en IJsland

Dat er afzeggingen en annuleringen zijn voor de beurs is zeker. Maar hoe groot de groep is die het laat afweten, is niet duidelijk. De organisatie van de Seafoodexpo is daar niet open over. Edwin Foudraine: "We horen allerlei geluiden om ons heen. Buitenlandse bedrijven weten niet wat ze moeten doen. Van enkele bedrijven hebben we zwart op wit staan dat ze niet komen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Brussel. Zo laat Leroy Seafood, één van de grootste zalmproducenten van Noorwegen, het afweten. Ook HB Grandi IJsland, een groot visbedrijf uit IJsland, heeft laten weten niet meer naar de beurs te komen." 
Bescheiden beurs
De Zeeuwse bedrijven die op een lijst van exposanten staan, gaan allemaal wel naar de Seafoodexpo in Brussel. Ze verwachten dat er minder standhouders en bezoekers zullen zijn, maar of het dit jaar maar een bescheiden beurs in plaats van de grootste van het jaar wordt, kunnen ze moeilijk inschatten. De Zeeuwse exporterende bedrijven zijn afhankelijk van internationale contacten die ze opdoen op die beurs. Als er veel afzeggingen zijn, is dat jammer voor de investering. 
© omroep zeeland

Mosselseizoen

Een geluk bij een ongeluk voor de Zeeuwse mosselsector is dat het mosselseizoen net op zijn einde liep toen de aanslagen op 22 maart plaatsvonden. Veel toeristen eten in Brussel mosselen en als de aanslagen midden in het seizoen hadden plaatsgevonden, had dit grote gevolgen kunnen hebben. De Zeeuwse vissector merkte afgelopen weken wel dat de afzet naar Brussel minder was, omdat de stad dagenlang 'op slot' zat en een deel van de toeristen de stad nog altijd mijden. 
Speciale website 
Ondertussen doet de organisatie van de Seafoodexpo in Brussel er alles aan om bezoekers gerust te stellen. Zo is er een speciale website (welcomeseafood.brussels) opgericht die de vele internationale bezoekers van de beurs moet informeren over het leven in Brussel na de aanslagen. Op de website staat onder meer een statement van premier Michel over de veiligheidssituatie in Brussel en België, informatie over het gebruik van openbaar vervoer en extra veiligheidsmaatregelen in de stad. De website geeft er een luchtige draai aan met een foto van het Atomium en het bijschrift ‘no worries, we have balls of steel’.