Verdubbeling aantal kassen op Axelse Vlakte

Verdubbeling aantal kassen op Axelse Vlakte
Verdubbeling aantal kassen op Axelse Vlakte © Omroep Zeeland
Groente-automaat
Groente-automaat © OZ
WESTDORPE - Van Adrichem
Verschillende kassenbedrijven op de Axelse Vlakte starten dit jaar of breiden uit. Al eerder kondigde auberginekweker Van Duijn aan zijn vestiging op de Axelse Vlakte uit te breiden. Daar komt nu ook een uitbreiding van het bestaande bedrijf van Van Adrichem bij. De tomatenkweker kondigt aan 10 hectare bij te bouwen op de Axelse Vlakte. Ook de paprikatelers van de Verenigde Tuinders uit België beginnen dit jaar een kassenbedrijf in het gebied. Alle plannen bij elkaar leveren dit jaar 43 hectare aan nieuwe kassen op. 
Restwarmte
Directeur Jenny Crone van WarmCo2 is opgetogen. Haar bedrijf levert goedkope restwarmte van Yara aan de kassen, waardoor tuinders op de Axelse Vlakte tot 90 procent zouden kunnen besparen op hun energiekosten. Maar door het bescheiden begin van het aantal kassen op de Axelse Vlakte de afgelopen vijf jaar, leed het project tot nu toe miljoenenverliezen. Reden voor Zeeland Seaports om te kijken het WarmCo2-project eventueel af te stoten.
Verdubbeling Kassen Kanaalzone
Continuïteit
De uitbreiding betekent volgens Crone continuïteit voor WarmCo2. "Dit betekent dat wij bijna twee keer zoveel kunnen factureren", aldus Crone. Een volgende uitbreiding laat volgens Crone nog even op zich wachten. "Ik verwacht dat ze volgend jaar een jaartje rust nemen en dat de tuinders over twee jaar verder uitbreiden", sluit de directeur af.

150 hectare

In totaal is op de Axelse Vlakte 150 hectare beschikbaar voor kassenbouw. Daarvan is nog 12 hectare te koop.
Verdubbeling kassen Axelse Vlakte