'Veiligheid Zeeuwse brandweer in gevaar'

'Veiligheid Zeeuwse brandweer in gevaar'
'Veiligheid Zeeuwse brandweer in gevaar'
Brandweer (archief)
Brandweer (archief) © OZ
MIDDELBURG - Maatwerk
In 2012 kwam de Zeeuwse brandweer bij vier op de tien uitrukken te laat aan bij een brand. De wet schrijft voor dat dit maximaal in 20% van de gevallen mag zijn. Maar binnen die wet is het ook toegestaan om op regionaal niveau maatwerk toe te passen en dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland gedaan met het plan Maatwerk in de Brandweerzorg. In het plan staat dat er in Zeeland elf brandweerkazernes moeten worden samengevoegd of gesloten.
Tankautospuit
Er staat in het plan Maatwerk in de Brandweerzorg ook dat 24 standaard brandweerauto's waar zes brandweermensen in passen worden vervangen door zogenoemde Zeeuwse tankautospuiten waar maar plek is voor vier. Het plan is al goedgekeurd door de politiek en al deels uitgevoerd. Toch maken de brandweervrijwilligers zich grote zorgen.
reactie Marcel Dokter
Wachten op versterking
Dokter: "De grootste risico's liggen bij een woningbrand waar nog mensen binnen zijn. Als het plan doorgaat zoals het er nu ligt komen brandweermensen in de situatie dat ze met te weinig middelen en te weinig mensen te laat bij een brand aan komen. En als ze er zijn moeten ze wachten op versterking. Dat kun je in onze ogen niet vragen van brandweervrijwilligers."
Politiek
Zeeuwen zouden volgens Dokter moeten weten dat met de uitvoering van dit plan het langer duurt voordat je geholpen wordt bij een brand en dat dat de keuze is van de politiek. "Ik zou met die gedachte niet graag in Zeeland willen wonen", aldus Marcel Dokter. 
reactie VRZ

Basis

Gerrie Ruijs, directeur van Veiligheidsregio Zeeland, zegt dat Zeeland er juist op vooruit gaat met dit plan. "Het plan is bedoeld om een robuuste basisbrandweerzorg te kunnen leveren. Het sluiten en samenvoegen van posten heeft alles te maken met de levensvatbaarheid van de posten of dat sommige posten een heel gebied kunnen voorzien waardoor een nabij gelegen kazerne overbodig is", aldus Ruijs.
Moeilijk gebied
Ruijs geeft aan dat Zeeland een moeilijk gebied is omdat het zo uitgestrekt is en er alleen gewerkt wordt met vrijwilligers. "Die moeten van huis of van hun werk komen maar we hebben nooit 100% garantie dat we een volle tankautospuit met zes mensen hebt. Bij een bezetting van vier mensen in een Zeeuwse tankautospuit ben je veel sneller compleet om uit te kunnen rukken." Volgens Ruijs is het in 90% van de gevallen mogelijk om een brand met vier man te blussen. Bij de overige 10% waarbij het vaak om een woningbrand gaat, rukt er een tweede Zeeuwse TS of een zespersoonsvoertuig onmiddellijk mee uit.
Extra vrijwilligers
De Veiligheidsregio is al een tijd op zoek naar extra vrijwilligers. Volgens de vakvereniging voor brandweervrijwilligers is dat prioriteit nummer 1. Dokter: "De veiligheidsregio moet echt nog actiever aan de gang met het zoeken naar vrijwilligers. En als ze ze vinden moeten deze mensen serieus genomen worden wat betreft de zaken die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen."