Zeeuws aluminium vaart direct naar IJsland

Zeeuws aluminium vaart direct naar IJsland
Zeeuws aluminium vaart direct naar IJsland © OZ
Containers in de haven van Vlissingen
Containers in de haven van Vlissingen © OZ

Meer verbindingen

VLISSINGEN - Het is de tweede grote lijnverbinding van de Vlissingse havens. Zeeland Seaports verwacht dat er in de toekomst meer verbindingen zullen volgen.

Anodes

De vracht bestemd voor IJsland werd voorheen geladen bij de terminal van Century in Vlissingen, per binnenschip vervoerd naar Rotterdam en van daaruit door de schepen van Eimskip naar IJsland vervoerd. Het gaat om anodes voor het bedrijf Nordural op IJsland, die afkomstig zijn van Century Aluminum in Vlissingen, het voormalige Zalco.

Corrosie

Anodes beschermen delen van boten en schepen die onder water zitten tegen corrosie. Aluminium anodes worden met name gebruikt bij boten die in zoet water varen. Voor vaartuigen die vooral in zout water varen worden meestal anodes van zink gebruikt.

Efficiënt

Om het logistieke proces zo efficiënt en goedkoop mogelijk te laten verlopen hebben Century Aluminum, Eimskip en Zeeland Seaports een test uitgevoerd met een directe lijn. Die testfase is positief afgesloten.

Productie verdubbeld

Daarnaast heeft Century Aluminum de productie van anodes sinds begin dit jaar verdubbeld. Daarom wordt naast het instellen van de lijndienst ook de frequentie ervan verhoogd van twee keer per maand naar één keer per week. Het beladen van de schepen wordt afgehandeld op de Zeeland Terminal van Verbrugge.

Uien en aardappelen

De Franse rederij CMA-CGM startte in september 2015 met de lijnverbinding naar Marokko. De schepen vervoeren met name Zeeuwse landbouwproducten zoals uien en aardappelen. Vanuit Marokko worden die verder vervoerd naar West-Afrikaanse havensteden als Abeidjan in Ivoorkust en Dakar in Senegal.