Zeeuw helpt Afrikanen op eigen benen staan (video)

Zeeuw helpt Afrikanen op eigen benen staan (video)
Zeeuw helpt Afrikanen op eigen benen staan (video) © oz
Zeeuwse Weldoener

Bakken

KLOETINGE - Koeman is verbonden aan het merk Zeeuwse Vlegel, een broodsoort gemaakt van milieuvriendelijke tarwe. Zijn bakkersachtergrond komt van pas in Afrika, waar hij de 'Barefoot Women' , een groep onopgeleide vrouwen, brood en koekjes leert bakken.

Zonnepanelen

Via de stichting Umoja van BLØF werd de bakkerij voorzien van zonnepanelen, waardoor er nu ook ijs gemaakt kan worden en een vriezer kan worden aangesloten. Toen de distributie van het brood een probleem bleek te zijn, betaalde Umoja de verscheping van het brood en van 150 oude OV-fietsen, die door de NS werden geschonken.

Tweede leven

Koeman hielp bij het monteren van de fietsen. Hij werkt vrijwillig voor de organisatie PUM (Programma Uitzending Managers). Stoffenwinkel La Vaca in Middelburg zamelt oude naaimachines in, die via Koeman een tweede leven krijgen in Sierra Leone.
Jan Koeman in Sierra leone
Jan Koeman in Sierra leone © oz

Afschrikken

Sierra Leone werd tien jaar geleden getroffen door een verwoestende burgeroorlog en vorig jaar door het ebolavirus. Jan Koeman laat zich niet afschrikken en zegt zich het plaatsje Konta Line, waar de Barefoot Women hun thuisbasis hebben, thuis te voelen: 'Ik word hier ontvangen als familielid'. 
Jan Koeman in Sierra Leone
Jan Koeman in Sierra Leone

Rwanda

Naast mensen helpen in kansarme landen is Koeman verslaafd aan reizen en foto's maken. Zijn foto's geven een goed beeld van het werk dat hij in Sierra Leone doet. Binnenkort vertrekt hij weer naar Afrika, ditmaal naar Rwanda.