Bierbrouwers krijgen sleutel Slot Oostende

Bierbrouwers krijgen sleutel Slot Oostende
Bierbrouwers krijgen sleutel Slot Oostende © OZ
© OZ

In ere herstellen

GOES - Het slot uit de 13e eeuw krijgt daarmee een nieuwe functie. Ondernemers Yamina Abdoun en Anita Maas proberen het slot zoveel mogelijk in oude eer te herstellen. Zo moet het van buiten weer meer op een slot gaan lijken.

Stadsbrouwerij

"En binnen beginnen we een bierwinkel en stadsbrouwerij", zegt eigenaresse Maas. "Er komt een horeca- en zalencomplex in en een prachtige binnentuin met een klein hotelletje en een bottelaarij." In december hoopt het duo te open.
© OZ
'Gouden Gans'
Bezoekers van het slot kunnen bierbrouwer Jens van Stee (foto: boven) dan op verschillende verdiepingen speciaalbieren zien brouwen. Elk bier krijgt een typische Goese naam. Maas: "We hebben een tripel die 'Gouden Gans' heet, naar de gans van de stad Goes. En we hebben een 'Dubbelslot' dat weer verwijst naar het slot.
ITEM SleuteloverdrachtINT2
Symbolisch
Wethouder Alssema overhandigt de sleutel om 12.45 uur in het oude Stadhuis op de Grote Markt. Een symbolisch gebaar, zegt gemeentewerker en historicus Frank de Klerk. "Bij eerdere opgravingen is eens een oude sleutel gevonden. Dat zou best een de sleutel van een van de poorten van het slot kunnen zijn." 
© OZ
ITEM Sleuteloverdracht1
18e eeuw
De Klerk is blij dat er een bierbrouwerij in het oude slot komt. "Dat is historisch gezien erg leuk, want water uit de gracht daar werd in de 18e eeuw gebruikt door brouwerijen in de buurt. Er is dus al eeuwen lang brouwactiviteit bij het slot geweest."
Jens van Stee
Omroep Zeeland maakte in februari een portret van bierbrouwer Jens van Stee. Onder meer in Slot Oostende vertelde de brouwer over zijn passie voor bier.