Growshop Terneuzen krijgt spullen voorlopig niet terug

Growshop Terneuzen krijgt spullen voorlopig niet terug
Growshop Terneuzen krijgt spullen voorlopig niet terug © OZ
Wietplant
Wietplant © rechtenvrij

Verboden

MIDDELBURG - Sinds iets meer dan een jaar geleden is het verboden om artikelen te verkopen die bedoeld zijn voor de teelt van wiet. Met die wetswijziging moet er een einde gemaakt worden aan de ondersteuning vanuit zogenoemde growshops aan wiettelers. 

Invallen

Kort na die wetswijziging deden de politie en het Openbaar Ministerie invallen in meerdere Zeeuwse growshops, waaronder die in Terneuzen. Daarbij werden allerlei spullen in beslag genomen, waaronder afzuigslangen, groeimiddelen, koolstoffilters en ventilatoren.

Bezwaar

Volgens het OM gaat het om spullen die bedoeld zijn voor de wietteelt, maar volgens de Terneuzense tuinwinkel is dat niet het geval en gaat het om spullen die bedoeld zijn voor de algemene plantenkweek, zoals die in ieder tuincentrum te koop worden aangeboden. De winkel maakte daarom bezwaar tegen de inbeslagneming en de rechter gaf in juli 2015 de tuinwinkel gelijk.

Cassatie

Het OM ging meteen tegen dat besluit in cassatie bij de Hoge Raad. Die oordeelt nu dat de beslissing van de rechtbank onvoldoende is onderbouwd. Daarom moet die zaak opnieuw behandeld worden door de rechter.

Verbeurd

De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende was aangetoond dat de spullen in een latere strafzaak tegen de winkel verbeurd verklaard zouden worden. Dat zou betekenen dat de kweekmaterialen teruggegeven zouden moeten worden. Maar de Hoge Raad vindt dat de rechtbank hiermee te ver op die toekomstige strafzaak vooruitliep.