Toename (jonge) schermers: 'Ik zie ze ook als mens groeien' (video)

Toename (jonge) schermers: 'Ik zie ze ook als mens groeien' (video)
Toename (jonge) schermers: 'Ik zie ze ook als mens groeien' (video) © Omroep Zeeland
Schermen-Leden-internet-1-ZNO160420QI

Zelfvertrouwen

VLISSINGEN - In aantal overtreft het aantal jeugdleden tegenwoordig zelfs de senioren. En de schermertjes leren meer dan alleen schermen: "We zien muurbloempjes zich ontwikkelen tot kinderen met zelfvertrouwen", zegt Colin de Vries, secretaris van L'Assaillant. 

Kleine sport

Schermen is geen populaire sport. L'Assaillant (betekenis: De Aanvaller) is de enige schermvereniging van Zeeland en heeft slechts 25 leden. Dat is op zich vreemd, want de schermsport is één van de vijf sporten die sinds het begin van de Olympische Spelen altijd op het programma staat. Colin de Vries heeft wel een idee waarom de sport niet populair is in ons land. "Het idee bestaat dat de schermsport een elitesport is, maar dat is onzin."
Zelfvertrouwen
De Vries ziet kinderen binnenkomen die wat schuchter zijn, maar na een paar lessen is dat voorbij. Het zelfvertrouwen neemt volgens hem al snel toe. "Waardoor ze betere punten gaan maken, zekerder staan en mooiere punten maken. Ik zie ze ook als mens groeien." Anic Lammers bevestigt het verhaal van De Vries. Zij is de moeder van Daniël, die al sinds zijn zevende op schermen wilde. "Ik heb zijn houding zien veranderen, zowel tijdens het sporten als in de omgang met mensen."

Droom

Daniël zelf is er in ieder geval van overtuigd dat de schermsport de mooiste sport ter wereld is: "Het is gewoon leuk om met zwaarden bezig te zijn, dat is toch de droom van elke jongen?" 

Hieronder kun je zien hoe verslaggever Yorben Weststrate het schermen onder de knie probeert te krijgen:

Schermen-Leden-internet-2-ZNO160420ZT
Geschiedenis
Schermen heeft een militaire achtergrond. Voordat er met geweren en kanonnen gevochten werd, gebeurde dit met degens, sabels en floretten. "Eigenlijk was de uitvinding van het buskruit de doodsteek voor de schermsport", zegt Sjaak Roelse, die de metre (trainer) is van schermvereniging L'Assaillant. 
Oorlog
Nederland is niet echt een land dat groot is in de schermsport. Roelse weet wel waarom. "Eigenlijk heeft Nederland gewoon te weinig oorlog gevoerd en nooit echt geleerd hoe je steekwapens tactisch kan inzetten", verzucht de trainer.