'Het gebouw van Delta is gewoon de beste optie' (video)

'Het gebouw van Delta is gewoon de beste optie' (video)
'Het gebouw van Delta is gewoon de beste optie' (video) © OZ
Tweede university college

Nieuwe opleidingen

MIDDELBURG - Volgens hem is de kans groot dat het lukt en kunnen de nieuwe opleidingen op het gebied van techniek, innovatie en ondernemerschap in september 2017 beginnen. Als de plannen doorgaan, gaat university college vier technische studierichtingen aanbieden: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica en materiaalkunde.

Vernieuwende dingen

"Alle opleidingen zijn gericht op de behoefte van het Zeeuwse bedrijfsleven", zegt Van Duijn. "En het is de bedoeling dat we echt vernieuwende dingen voor Zeeland gaan ontwikkelen. Allereerst voor Zeeland, maar de rest van de wereld kan er daarna ook van meeprofiteren."
25 miljoen euro
Van Duijn komt voor de zomervakantie met zijn eindrapport over het tweede university college. Hij is positief over de kansen. "Ik ben optimistisch en we moeten gewoon aan de slag gaan. Dan kunnen we op 1 september 2017 beginnen." Zijn optimisme baseert hij op gesprekken met het bedrijfsleven, de provincie, Vlissingen, Middelburg en de commissie Balkenende. Maar de financiering van de plannen is nog niet rond. Er is 25 miljoen euro nodig om ze uit te kunnen voeren.
Laboratorium
Dat geld is volgens Van Duijn niet alleen nodig voor huisvesting, klaslokalen en computers. "We moeten ook onderzoekslaboratoria en practicumruimtes inrichten, met de moderne apparatuur." Verder is het geld nodig om de eerste jaren te overbruggen. Van Duijn: "Het Rijk bekostigt opleidingen en diploma's, maar je krijgt het geld pas jaren nadat studenten zijn afgestudeerd. En dat geld hebben we vanaf het begin al nodig om te kunnen starten."
Gebouw van Delta in Middelburg
Gebouw van Delta in Middelburg © OZ
Hoofdkantoor Delta
Van Duijn heeft ook al een favoriete locatie voor het university college: Het hoofdkantoor van energiebedrijf Delta. "De ligging is geweldig, het heeft voldoende vierkante meters om de plannen uit te voeren en we kunnen alle studierichtingen bij elkaar houden in één gebouw." Er zijn al informele gesprekken gevoerd met Delta. Een goede tweede keuze is het stadskantoor van Middelburg. Dat komt vrij omdat de gemeente Middelburg wil intrekken bij het waterschap.
Het waterschapskantoor in Middelburg
Het waterschapskantoor in Middelburg © OZ
600 studenten
Aan het tweede university college studeren straks naar verwachting 600 studenten. Dat zijn 200 studenten per leerjaar, dus het duurt een jaar of drie voor je de volledige omvang hebt. "Het moet kleinschalig blijven en geen massa-college worden." Volgens Van Duijn kan het nieuwe opleidingsinstituut het beste onder de verantwoordelijkheid vallen van de Universiteit in Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven.
Impuls
Van Duijn was voorheen rector magnificus van de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij weet dus waar hij over praat en wat er nodig is om het nieuwe onderwijsinstituut op te zetten. Middelburg heeft sinds 2004 met het University College Roosevelt (UCR), voorheen Roosevelt Academy, al universitaire opleidingen in de stad. De komst van een tweede college zou opnieuw een flinke impuls voor de Zeeuwse hoofdstad betekenen.

Plannen

Van Duijn geeft donderdag voor het eerst een toelichting op zijn plannen, tijdens een lezing voor de Maatschappij voor Handel en Nijverheid. Dat is een groep bestuurders die zich Vrienden van de Zeeuwse Economie noemt.