Zuid-Afrikaanse arts op de fiets naar Terneuzen (video)

Zuid-Afrikaanse arts op de fiets naar Terneuzen (video)
Zuid-Afrikaanse arts op de fiets naar Terneuzen (video) © OZ
zuid-afrikaanse arts fietst door Zeeland

Kilometers

TERNEUZEN - De Zuid-Afrikaanse arts fietst al jaren de wereld over om aandacht te vragen voor de allerarmsten die geen toegang hebben tot medische zorg. Want 1 op de 3 mensen heeft dat niet. De arts had tot 2006 zijn eigen privékliniek, maar besloot die op te geven om vrijwilligerswerk te doen. Hij toert over de wereld om geld in te zamelen en voert als vrijwilliger ongeveer 400 operaties per jaar uit.
Gratis
In 2000 kwam Venter in aanraking met vrijwilligersorganisatie Mercy Ships.  Het schip is ingericht als ziekenhuis en vaart de wereld over om de armste mensen in derde wereldlanden medische zorg te bieden. De Zuid-Afrikaanse arts opereert gratis en traint chirurgen. "We behandelen veel brandwonden", zegt hij. "Dat is de ziekte van de armoede. Mensen die geen elektriciteit hebben, maken vuur in hun huizen. En dan gaat er regelmatig wat mis." 
Calais
De stop in Terneuzen was geen moeilijke keuze voor Venter. Een vriend van hem werkt als gynaecoloog in het Zeeuws-Vlaamse ziekenhuis ZorgSaam. Vannacht slaapt hij daar. Vrijdagochtend vroeg fietst hij naar Calais om via het Kanaal naar Londen verder te reizen.  
ITEM Fietstocht arts