'Alleen Merkel toont Europees leiderschap' (video)

'Alleen Merkel toont Europees leiderschap' (video)
'Alleen Merkel toont Europees leiderschap' (video)
FFA Angela Merkel
OOST-SOUBURG - Merkel is de enige
'Merkel is de enige regeringsleider die al meer dan tien jaar aan de macht is', analyseert Wouter Meijer, voormalig correspondent in Duitsland voor de NOS.
FFA Merkel 5

Crisis

Merkel speelde een belangrijke rol bij de bankencrisis, bij de eurocrisis en bij de de-escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. In de huidige vluchtelingencrisis nam zij het voortouw in de onderhandelingen met Turkije.

Persoonlijke overtuiging

Opereert Merkel gewoonlijk zakelijk en rationeel, in de vluchtelingencrisis treedt zij principieel op. Haar persoonlijke overtuiging dat mensen in nood recht hebben op opvang draagt zij onomwonden uit. 'Het mag niet zo zijn, dat Europa, dat in de hele wereld eisen stelt en andere landen maant de mensenrechten na te leven, dat dan Europa zich nu niet aan zijn plichten houdt', speechte Merkel op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in oktober 2015, 'Daar blijf ik mij voor inzetten.'
FFA Merkel 2
'Nicht mein Land'
Haar uitspraken leidden tot protesten van de rechtse Duitse partij Alternative für Deutschland en de Pergida-beweging. In antwoord daarop zei Merkel in september 2015: 'Als we ons nu moeten gaan verontschuldigen, dat wij in noodsituaties een vriendelijk gezicht laten zien, dan is dat niet mijn land.'
FFA Merkel 3
Four Freedoms Award
Angela Merkel krijgt donderdag 21 april de algemene Four Freedoms Award in de Nieuwe kerk in Middelburg. Eerdere prijswinnaars waren Nelson Mandela, Kofi Annan, Malala en bisschop Desmond Tutu.