Honderdduizenden glasaaltjes uitgezet in Veerse Meer (video)

Honderdduizenden glasaaltjes uitgezet in Veerse Meer (video)
Honderdduizenden glasaaltjes uitgezet in Veerse Meer (video) © OZ
uitzetten glasaaltjes v2

Frankrijk

WOLPHAARTSDIJK - De afgelopen jaren zijn jaarlijks vele honderdduizenden glasaaltjes in het Veerse Meer gekomen. Ze worden gevangen in Frankrijk. Dit jaar worden er twee tot drie keer zoveel uitgezet als vorig jaar. Dat kan omdat het sinds 2010 goed gaat met de glasaal aan de Europese kust.

Beroepsvissers

Het uitzetten gebeurt door de twee beroepsvissers die op het Veerse Meer mogen vissen op paling. Marcel van de Kreeke uit Wolphaartsdijk heeft een flinke stapel met dozen met daarin de aangevoerde glasaaltjes uit Frankrijk op zijn boot gezet. "Het uitzetten van deze 350.000 glasaaltjes is heel belangrijk voor ons. In Frankrijk zouden ze voor de sluizen opgevreten worden en hier in het Veerse Meer kunnen ze groot worden en daarna weer verder trekken."

Financiële steun

Niet alleen in Zeeland wordt glasaal uitgezet. Dat gebeurt ook in Friesland. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken, met steun vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij voor de aankoop. Het project wordt gecoördineerd door de stichting DUPAN, die de palingstand wil verbeteren. Het paling fonds levert ook een financiële bijdrage.