77-jarige rijdt dwars door Frankrijk op scootmobiel

77-jarige rijdt dwars door Frankrijk op scootmobiel
77-jarige rijdt dwars door Frankrijk op scootmobiel
scootmobiel

Hugenoten

BRESKENS - De Lijser schrijft kookboeken en gaat in Frankrijk op bezoek bij burgemeesters. Hij vraagt hen wat lokaal op de menukaart staat. Die gerechten komen samen met dagboekverslagen in het boek. Ook wil De Lijser onderzoeken of de invloed van Franse Hugenoten, die in de zeventiende en achttiende eeuw naar Cadzand kwamen, terug is te vinden langs de route.
Reis met scootmobiel
Reis met scootmobiel

Opladen

De scootmobiel is uitgerust met een zware accu die zo'n zestig tot zeventig kilometer per dag kan afleggen. De Lijser moet daardoor elke middag een paar uur stoppen om de accu op te laden en dan kan hij meteen aan zijn boek werken. Ook ontwijkt hij hoogteverschillen op de route om de accu te ontzien.
Mogelijkheden
Het goede doel dat De Lijser vertegenwoordigt is Zorgboerderij Jodi-Sintepier in Nieuwvliet. Hij voelt zich geïnspireerd door de jongeren met een beperking daar. Hij wil graag dat ouderen hen als voorbeeld nemen en hun ouderdomskwaaltjes niet als excuus gebruiken om dingen niet meer te doen. Dat ze hun beperkingen wegdenken en meer naar hun mogelijkheden kijken. 
Route
Route © oz

Trein

De hele reis duurt ongeveer een maand. Daarna gaat De Lijser nog op bezoek bij zijn zoon in Spanje. Uiteindelijk komt hij weer met de trein terug.