Jordy de Jonge: een jaar na het motorongeluk (video)

Jordy de Jonge: een jaar na het motorongeluk (video)
Jordy de Jonge: een jaar na het motorongeluk (video) © OZ
Motorcoureur-De-Jonge-ZNO160405HY

Wonder

HEINKENSZAND - Die dag nu een jaar geleden kwam een andere coureur ten val en De Jonge kon hem niet ontwijken. Wonder boven wonder herstelde De Jonge bijna helemaal van het ongeluk, maar motorracen zit er niet meer in.

Museum

De jongenskamer van Jordy de Jonge ademt nog altijd motorsport. Het heeft iets weg van een museum. Gewonnen bekers, de minibikes waarmee hij ooit begon in de racerij en zelfs de beschadigde helm die De Jonge droeg tijdens zijn ongeluk, hebben een plaats gekregen in zijn slaapkamer. "Ik heb het bloed er uit moeten wassen. Alles was bloed", blikt moeder Sylvia terug.

Niets herinneren

Tot op de dag van vandaag weet De Jonge nog altijd niets van het ongeluk. "Niks, helemaal niks. Ik kan me niets herinneren. Blijkbaar ben ik meteen in een kunstmatige coma gebracht en met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar daar weet ik niets van. Het eerst dat ik me kan herinneren, is dat ik wakker werd in het ziekenhuis."
De schade aan de helm van Jordy de Jonge
De schade aan de helm van Jordy de Jonge © Omroep Zeeland

Piep

Een piep in zijn oor en soms nog wat problemen met zijn kortetermijngeheugen. Dat is het enige wat De Jonge over hield aan het ongeluk. "Ik kan alles weer. Heb geen beperkingen. Alleen die piep in mijn linkeroor. Die raak ik waarschijnlijk nooit meer kwijt, maar daar ben ik eigenlijk al aan gewend."

Plastic plaatjes

Om de druk op zijn hersenen te verminderen werd tijdens één van de operaties de schedel van Jordi gelicht. Daarvoor in de plaats heeft hij nu twee plastic plaatjes in zijn hoofd. "Je ziet er eigenlijk niets van. Alleen als ik mijn bril afzet dan zie je een deuk aan de zijkanten van mijn hoofd. Daar komen het bot en de plastic plaatjes bij elkaar."

Beelden ongeluk

Het gaat nu goed met Jordy. Hij zit op school en heeft een baantje in een motorsportzaak. De beelden van het ongeluk heeft hij een jaar na dato nog altijd niet gezien. "Ik wil ze wel zien, maar mijn vader is er nog niet aan toe. Te emotioneel. We hebben afgesproken om ze samen te bekijken. Ik wil weten wat er is gebeurd. Waarom ik bijna acht weken in het ziekenhuis heb moeten liggen en waarom ik twee plaatjes in mijn hoofd heb."

Nachtmerries

Voor vader Peter was het een zwaar jaar. "De beelden van mijn zoon in het ziekenhuisbed. Daar heb ik nog lang last van gehad. Ze kwamen iedere keer weer terug in mijn dromen. Het waren nachtmerries. Ik kon er niet van slapen. Nog steeds word ik er nog wel eens mee wakker. Misschien dat dit een mooi moment is (een jaar na het ongeluk red.) om de beelden terug te kijken."
Jordy de Jonge in zijn tijd als motorcoureur
Jordy de Jonge in zijn tijd als motorcoureur
Geen spijt
De hele familie heeft dus geleden onder het ongeluk van Jordy. Toch kijkt niemand met spijt terug op zijn motorsportcarrière. "Je groeit er een beetje in." zegt moeder Sylvia. "Jordy was elf jaar toen hij begon met motorsport. In het begin is het wel griezelig zo'n klein ventje op zo'n grote motor, maar je went er aan. De racerij is echt een mooie wereld. Tijdens de wedstrijd is het ieder voor zich, maar daaromheen gaat iedereen goed met elkaar om en helpen we elkaar. We hebben er veel vrienden aan over gehouden. Dat mis ik nu wel."
Afgesloten
Een terugkeer in de motorsport is voor Jordy onmogelijk. "Te gevaarlijk. Stel ik val weer op mijn hoofd. Dan is het gedaan met me." zegt Jordy. En dus heeft hij dat hoofdstuk in zijn leven definitief afgesloten. "Ik kijk nog wel naar de Moto GP. Dat is de hoogste klasse in de motorsport. Maar ik ga niet meer naar wedstrijden van de klasse waar ik zelf in reed. Dat is te pijnlijk. Daar had ik zelf nog moeten rijden."