Schippers: aanrijtijden ambulances moeten korter

Schippers: aanrijtijden ambulances moeten korter
Schippers: aanrijtijden ambulances moeten korter © OZ
De gewonde fietser is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht
De gewonde fietser is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht © HVZ

Norm

TERNEUZEN - Bij spoedritten moet de ambulance binnen 15 minuten na de melding op locatie aankomen. En de patiënt moet binnen 45 minuten na de melding naar het ziekenhuis gebracht worden. Die tijden moeten in 95 procent van de gevallen gehaald worden, is de norm. Die norm wordt maar in zeven van de 24 regio's gehaald.

Verkeersanalyse

Het ministerie heeft met behulp van een verkeersanalyse gekeken in welke gebieden je op basis van de verkeerssituatie het risico loopt dat een ambulance er niet op tijd kan zijn. Daarbij is gebruikgemaakt van een nieuw model, waarin de veranderde verkeerssituatie en toegenomen drukte op de weg sinds het vorige model uit 2013 is meegenomen. Vooral in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen zijn er meerdere locaties waar de verwachte rijtijd in het nieuwe model flink omhoog is gegaan.

Risicogebieden

Op basis van die analyse zijn 'gevoelige' ziekenhuizen aangewezen, waar veel mensen die in de omliggende gebieden wonen het risico lopen dat de ambulance niet op tijd komt. Van alle 'gevoelige' ziekenhuizen heeft ZorgSaam in Terneuzen de meeste inwoners in risicogebieden: 51.900, gevolgd door MCA Gemini Gorep in Den Helder, met 38.100, en Van Weel-Bethesda in Dirksland met 26.900. Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes staat landelijk op de vijfde plek, met 14.600 bewoners van risicogebieden.

Zorgverzekeraars

In grote delen van Zeeland moeten de aanrijtijden van de ambulance dus worden verbeterd, vindt Schippers. Volgens de minister moeten de zorgverzekeraars met een oplossing komen, omdat het halen van de responstijden door de ambulance deel uitmaakt van hun zorgplicht.