'Kunststof in Oosterscheldekering is mogelijk' (video)

'Kunststof in Oosterscheldekering is mogelijk' (video)
'Kunststof in Oosterscheldekering is mogelijk' (video) © OZ
vezelversterkte kunststof
vezelversterkte kunststof © Omroep Zeeland

'Kers op de taart'

OOST-SOUBURG - Begin dit jaar voorzag FiberCore een sluis bij Tilburg al van de grootste sluisdeuren van composiet ter wereld. "De Oosterscheldekering zou voor ons de kers op de taart zijn", zegt ingenieur Jan Peeters van FiberCore.

Lakmoesproef

Peeters is de geestelijk vader van een vezelversterkte kunststof (vvk) die als composiet nu al gebruikt wordt in verschillende weg- en waterwerken in Nederland. "Onderhoudsvrij en over 100 jaar is het er nog steeds", glundert Peeters. Hij heeft meer dan twintig jaar aan de kunststof gewerkt en zijn product wordt nu onderworpen aan een lakmoesproef in het Wilhelminakanaal bij Tilburg. 
Sluis
Begin dit jaar zijn daar de grootste sluisdeuren ter wereld van vvk geplaatst in een nieuwe sluis van Rijkswaterstaat. "Als deze sluisdeuren falen, dan loopt een heel gebied onder water", legt Peeters uit. "Het geeft aan dat Rijkswaterstaat gelooft in deze techniek. Wij weten al langer dat de kunststof sterker is dan staal en beton, maar nu kan het zich in de praktijk laten zien." 
Kering innovatie instart 1
Kering
Op dit moment ondergaat de Oosterscheldekering de grootste onderhoudsbeurt sinds de opening in 1986. Renovatie van de stalen schuiven van de kering maakt met zo'n 25 miljoen euro een flink deel uit van de totale kosten van de opknapbeurt en moet regelmatig herhaald worden. "Veiligheid mag wat ons betreft wel wat kosten", zegt Eric van der Weegen van Rijkswaterstaat. "Zeker als we daardoor weten dat we Zeeland kunnen beschermen tegen het water."

Renovatie

Concrete plannen om de schuiven op termijn te vervangen voor kunststof exemplaren zijn er nog niet. "Na de renovatie kunnen ze er weer dertig jaar tegenaan", legt Van der Weegen uit.
Droom
Toch droomt Peeters van een proefopstelling van vvk-composiet in de Oosterscheldekering. "Het zou fantastisch zijn als we kunnen laten zien dat het materiaal de golven van de Noordzee aankan", zegt hij. "Technisch kan het." Ook ziet Peeters mogelijkheden voor vvk ter vervanging van onderdelen van de Zeelandbrug of als sluisdeuren van de nieuw te bouwen sluis van het kanaal van Gent naar Terneuzen.
Brug over de A27 bij Lunetten
Brug over de A27 bij Lunetten © FiberCore Europe
Bruggen
Het materiaal van Peeters heeft zich op andere vlakken inmiddels al bewezen. Tientallen bruggen van vvk-composiet, groot en klein, zijn inmiddels neergezet in Nederland. Soms volledig van kunststof, soms in een samengestelde vorm met staal, zoals de vernieuwde verkeersbrug over de A27 bij Lunetten. "Die brug had ook in zijn geheel van composiet gemaakt kunnen worden", klinkt Peeters overtuigd. "Maar, omdat we pas heel laat in de ontwerpfase gevraagd werden om een lichtgewicht brugdek te maken, konden we niets meer bijdragen aan de dragende constructie.
Draaibrug Oost-Souburg
Draaibrug Oost-Souburg © FiberCore Europe
Oost-Souburg
Ook in Zeeland rijdt verkeer over een kunststof brugdek. Sinds de renovatie van de draaibrug tussen West- en Oost-Souburg in 2013, gaan (brom-) fietsers en voetgangers over kunststof het kanaal door Walcheren over. "De oude stalen constructie is gebleven", vertelt Peeters. "Maar het brugdek is van composiet en dus kan de brug er weer jaren tegenaan."