Zo word je (geen) burgemeester (video)

Zo word je (geen) burgemeester (video)
Zo word je (geen) burgemeester (video) © OZ
Politiek verslaggever wil burgemeester worden
Politiek verslaggever wil burgemeester worden © OZ

Handen jeuken

VLISSINGEN - Ferdinand: Ik ben nu een paar jaar politiek verslaggever bij Omroep Zeeland. Een uitdagende baan, maar soms jeuken mijn handen om zelf de politiek in te gaan. En toen viel mijn oog op de vacature voor burgemeester van Vlissingen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb een sollicitatiebrief gestuurd naar commissaris van de Koning Han Polman.
Burgemeesters benoemingen 1

Profielschets

Bij het schrijven van mijn brief heb ik goed naar de profielschets voor de nieuwe burgemeester gekeken. Die profielschets wordt door de gemeenteraad gemaakt en er staat in welke eisen er aan de nieuwe burgemeester worden gesteld.
Juiste persoon
Elke burgemeester moet integer zijn en boven de partijen staan. Maar er staat ook in waar een gemeente specifiek behoefte aan heeft. Moet het iemand zijn die goed kan netwerken naar buiten toe of juist iemand die goed kan bemiddelen? Ook moet een kandidaat passen bij het karakter van een gemeente. Op basis daarvan gaat de zoektocht naar de juiste persoon van start.
Goed nieuws
Al snel krijg ik antwoord van de commissaris van de Koning. In de brief staat goed nieuws voor mij. Ik mag op gesprek komen. De eerste stap is genomen, want niet iedere sollicitant krijgt zo'n uitnodiging. 
Burgemeesters benoemingen 2
Vertrouwenscommissie
De commissaris van de Koning maakt in overleg met de vertrouwenscommissie - dat zijn de fractievoorzitters uit de gemeenteraad en vaak ook een wethouder- een eerste selectie van de kandidaten. Zij worden uitgenodigd voor een benoembaarheidsgesprek. Dat is een gesprek waarin de commissaris kijkt of ze in aanmerking komen voor het burgemeesterschap.

Geschikte kandidaten

De commissaris stuurt geschikte kandidaten door voor een gesprek met de vertrouwenscommissie. Dat is uiteindelijk de commissie die de sollicitatiegesprekken voert met kandidaten die door de commissaris zijn goedgekeurd. Zover ben ik nog niet in de procedure doorgedrongen. Want zo'n eerste gesprek, zo'n benoembaardheidsgesprek, is bepaald geen makkie.
Burgmeesters benoemingen 3
Geheimhouding
Als alle sollicitatiegesprekken erop zitten, brengt de vertrouwenscommissie een advies uit aan de gemeenteraad. Dat gebeurt in beslotenheid, op dat moment mag nog niemand weten wie de kandidaten zijn. De vertrouwenscommissie geeft aan wie er op nummer één en op nummer twee staan. De nummer één wordt voorgedragen aan de regering. De nummer twee blijft altijd geheim. 

Strafbaar

De gemeenteraad heeft dus een hele belangrijke stem in de benoeming van een nieuwe burgemeester, al worden nieuwe burgemeesters altijd door de regering benoemd. Bij het hele proces mag niemand de buitenwereld inlichten over de gang van zaken. Klapt er toch iemand uit de school, dan is dat strafbaar.
Burgemeesters benoemingen 4

Uitkomst sollicitatie

Met het vertellen van dit verhaal doorbreek ik in zekere zin de vertrouwelijkheid van de sollicitatieprocedure.  Maar met dit verhaal heb ik een heel ander doel dan het vinden van een nieuwe baan. Ik wil laten zien hoe de sollicitatieprocedure bij een burgemeestersvacature in zijn werk gaat. En dat soort verhalen blijf ik maken, want dit is de uitkomst van mijn gesprek met de commissaris van de Koning over mijn sollicitatie:
Burgmeesters benoemingen 6