Gezicht van de eenzaamheid komt uit Kapelle (video)

Gezicht van de eenzaamheid komt uit Kapelle (video)
Gezicht van de eenzaamheid komt uit Kapelle (video) © Omroep Zeeland
Campagne Eenzaamheid

Gepest

KAPELLE - De nu 22-jarige Francisca werd haar hele schooltijd ernstig gepest. Daardoor voelde ze zich eenzaam en alleen. Nu deelt ze graag haar verhaal met anderen. "Was het op de lagere school vooral fysiek, dus slaan en schoppen, op het vmbo werd ik met name uitgescholden en buitengesloten en werden mijn spullen verstopt of weggegooid."
Depressief, leeg en waardeloos
Dat eenzame gevoel wenst Francisca niemand toe. "Door de eenzaamheid voelde ik me dagelijks heel depressief, leeg en waardeloos. Ik stond op en ging naar school. Na school ging ik direct naar huis en trok ik me terug op mijn kamer. Vaak zat ik op mijn bed een beetje voor me uit te staren."
Geen vertrouwen
Inmiddels heeft Francisca de periode van het pesten achter haar gelaten. Ze heeft professionele hulp gezocht om over haar gevoelens te kunnen praten. Maar het heeft haar wel voor altijd beschadigd. "Zo heb ik veel moeite om met leeftijdsgenoten om te gaan en contact met ze te leggen. Simpelweg omdat na jaren van pesten ik geen vertrouwen meer heb in mensen van mijn leeftijd. Mijn zelfvertrouwen is nog steeds heel laag door het pesten."
Francisca uit Kapelle is één van de gezichten van de campagne
Francisca uit Kapelle is één van de gezichten van de campagne © Omroep Zeeland
ITEM campagne eenzaamheid
Erbij willen horen
Het verhaal van Francisca klinkt hoogleraar Jenny Gierveld bekend in de oren. Gierveld heeft zich gespecialiseerd in eenzaamheid. "Ieder mens, jong en oud, wil graag gewaardeerd worden door de mensen om hem heen, wil 'erbij horen'. Gepest worden leidt tot precies het omgekeerde. Het ontbreken van een goede vriend(in) die voor je opkomt en verwerping door de hele groep, samen met verlies aan zelfvertrouwen zijn directe voorspellers voor eenzaamheid", aldus Gierveld.
Eenzame jongeren
Bij het woord 'eenzaam' wordt snel aan ouderen gedacht. Met deze campagne wil Coalitie Erbij dat vooroordeel wegnemen. De organisatie benadrukt dat niet alleen ouderen eenzaam zijn. Sterker nog, steeds meer Zeeuwse jongeren hebben last van eenzaamheid, blijkt uit cijfers van SCOOP, het Zeeuws instituut voor sociale & culturele ontwikkeling. 
Cijfers Zeeland
Eenzaamheid is sowieso een groot probleem in Zeeland. Uit de Gezondheidsmonitor 2012 bleek dat in Zeeland 42% van de 19-64 jarigen eenzaam is, ten opzichte van 37% in Nederland. In 2016 volgt een nieuw onderzoek.