Brugsmurfen voetballen in Terneuzen (video)

Brugsmurfen voetballen in Terneuzen (video)
Brugsmurfen voetballen in Terneuzen (video) © oz
Voetballes-brugklas1-ZNO160318GG
TERNEUZEN - Uitstapjes
Bij het vak voetbal is er aandacht voor techniek en tactiek. Leerlingen leren beter voetballen, maar krijgen ook les over de spelregels. Daarnaast zijn er uitstapjes naar wedstrijden en stadions. "Het gaat niet alleen om een wedstrijd bezoeken. De leerlingen leren ook over wat er allemaal komt bij kijken bij het organiseren van een voetbalwedstrijd", zegt gymdocent Niels Brijaert.
Scheidsrechter
Naast alle uitstapjes en voetbaltrainingen leren de kinderen ook wedstrijden fluiten. "Het respect voor de scheidsrechter is soms ver te zoeken op het voetbalveld. Op deze manier laten we zien dat een wedstrijd fluiten best moeilijk is." 
Voetballes-brugklas2-ZNO160318AR
Verdieping
Naast voetbal kunnen brugklassers ook kiezen voor de verdiepingsvakken Science, Cultuur of sport, maar voetbal is veruit het meest favoriet. " Van alle verdiepingsvakken zit voetbal het snelste vol", aldus Van Gaalen. Voetbal als keuzevak lijkt een slimme manier van het ZSC om leerlingen aan zich te binden. De school in Terneuzen is dan ook de enige school in Zeeuws-Vlaanderen die nog groeit in leerlingenaantallen.
Totaalpakket
Toch mag het succes van de school niet alleen worden toegeschreven aan de voetballessen. "Het is het totaalpakket dat wij bieden wat onze school zo populair maakt. We proberen een zo breed mogelijk pakket aan te bieden, zodat leerlingen niet hun heil buiten Zeeuws-Vlaanderen hoeven te zoeken. Op die manier proberen we een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de krimp in deze regio", aldus Van Gaalen.