Aanpak Zeeuws-Vlaamse krotten gaat derde jaar in

Aanpak Zeeuws-Vlaamse krotten gaat derde jaar in
Aanpak Zeeuws-Vlaamse krotten gaat derde jaar in © OZ
Verkrot pand in Hulst
Verkrot pand in Hulst © OZ

Leefbaarheid

TERNEUZEN - Verpauperde panden en erven vormen een aantasting van de woonomgeving en hebben daarmee een negatief effect op de leefbaarheid. Voor de Zeeuws-Vlaamse gemeenten was dit in 2012 aanleiding om samen het project KLUS op te starten.

Warm en koud

De eigenaren van verloederde panden worden in dit project gewezen op de verplichting om de onderhoudstoestand aan te pakken. In eerste instantie worden ze vriendelijk verzocht er iets aan te doen, dit wordt in het project de 'warme benadering' genoemd. Maar als de gemaakte afspraken niet worden nagekomen of als met de eigenaar helemaal geen afspraken kunnen worden gemaakt, wordt de zogenoemde 'koude benadering' ingezet.

Kosten

Die 'koude benadering' houdt in dat de gemeente handhavend optreedt, met uiteindelijk zelfs de mogelijkheid om het achterstallig onderhoud op kosten van de nalatige eigenaar aan te pakken. Die 'koude benadering' is tot nu toe volgens de Zeeuws-Vlaamse gemeenten slechts incidenteel toegepast. In een aantal gevallen was het pand zo vervallen dat sloop als enige mogelijkheid overbleef. 

Derde ronde

Voor de derde ronde van het project, die in mei van start gaat, richt de gemeente Hulst zich op de binnenstad van Hulst en de kernen Graauw, Heikant en Vogelwaarde. In de gemeente Sluis wordt gekeken naar alle kernen, met uitzondering van Oostburg. De gemeente Terneuzen kijkt in deze de derde ronde naar panden in alle kernen.