Zeeuwse fingerpicker vindt na lange tijd spelplezier terug (video)

Zeeuwse fingerpicker vindt na lange tijd spelplezier terug (video)
Zeeuwse fingerpicker vindt na lange tijd spelplezier terug (video) © oz
Anthonie van den Buuse

Dood

MIDDELBURG - Er waren twee redenen waarom het zo lang duurde dat Van den Buuse een nieuwe plaat maakte. In 2006 stierf zijn vriend Gert de Meijer, zelf ook een gitarist. De Meijer was een inspiratiebron voor Van den Buuse en die bron droogde op. Daarnaast zijn de liedjes als boeken of kunstwerken voor Van den Buuse. Het duurt erg lang voor zo'n kunstwerkje klaar is. Sommige nummers op de nieuwe plaat zijn al zes of zeven jaar oud.
Gert de Meijer
Gert de Meijer © oz
Hernieuwd
Het was een andere muzikant, Eddy Telepary, die Van den Buuse uit zijn dal haalde. Toen zij na jaren elkaar weer ontmoetten wist Telepary Van den Buuse te motiveren om de gitaar weer op te pakken en nummers uit te werken. In de studio van Telepary werd vervolgens in een jaar 'Sacramental Journey' opgenomen. 
Anthonie van den Buuse fingerpicking
Fingerstyle
De stijl die Van den Buuse hanteert heet fingerstyle of fingerpicking. De gitarist tokkelt op een zes- of twaalfsnarige gitaar twee melodieën tegelijk; een hoofdmelodie en een tegenmelodie op de bovenste, lage snaren. Zo krijg je soms de indruk dat er meerdere gitaristen aan het werk zijn, terwijl er maar één speelt.
Anthonie van den Buuse en Eddy Telepary
Anthonie van den Buuse en Eddy Telepary © oz
Verwachtingen
De eerste CD van Van den Buuse werd goed ontvangen, zelfs in het buitenland. Hij hoopt op dezelfde recensies voor 'Sacramental Journey' maar houdt zijn verwachtingen bescheiden: "Als ik een paar mensen blij kan maken met mijn muziek, is dat eigenlijk al voldoende."