Delta toch in de verkoop (video)

Delta toch in de verkoop (video)
Delta toch in de verkoop (video) © OZ
Delta verkoop uitzending

Borgstelling

MIDDELBURG - Het plan was om het verlieslijdende bedrijf te redden, door een borgstelling van de aandeelhouders. Maar dat levert volgens Delta niet voldoende geld op om levensvatbaar te zijn. Het gevolg is dat er meerdere onderdelen in de etalage gezet worden.

Geïnformeerd

De tak die stroom aan particulieren levert en het bedrijf dat de centrales beheert, worden nu te koop aangeboden. De aandeelhouders zijn maandag al over dit besluit geïnformeerd. Medewerkers van Delta worden deze dagen tijdens speciale sessies op de hoogte gebracht.

Centrales

Delta moet sowieso van de overheid de onderneming opsplitsen, omdat het netwerkbedrijf en de commerciële energieproducent niet onderdeel mogen zijn van dezelfde organisatie. Delta hoopt de twee onderdelen die nu in de etalage staan aan dezelfde partij te verkopen en dat de koper de merknaam Delta wil behouden, zodat er voor de klanten zo min mogelijk verandert. 

Kerncentrale

Voor de kerncentrale moet een aparte oplossing gevonden worden. Die mag namelijk niet worden verkocht aan een buitenlands bedrijf. Over de toekomst van deze centrale overlegt Delta met het Rijk.

Waterleidingbdrijf Evides

Naast de kerncentrale blijft ook het waterleidingbedrijf Evides buiten een eventuele verkoop. Dat blijft als onderdeel van het af te splitsen netwerkbedrijf in handen van de huidige aandeelhouders, de provincie Zeeland en de dertien Zeeuwse gemeenten.
Gebouw van Delta in Middelburg vanuit de lucht
Gebouw van Delta in Middelburg vanuit de lucht © OZ
Verlies
Begin april werd al bekend dat Delta over 2015 een verlies had geleden van bijna 111 miljoen euro. Dat verlies werd veroorzaakt door de gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen-Oost. Ook heeft Delta al jaren last van de kwakkelende energiemarkt.
Lees ook: Miljoenenverlies voor energiebedrijf Delta

Verkoop onderdelen
Delta maakte vorige maand al bekend de verkoop van enkele losse onderdelen te onderzoeken. Het bedrijf had zakenbank Morgan Stanley gevraagd de belangstelling in de leveringstak van energie, het kabelbedrijf en de gascentrale te onderzoeken.

Vertrekkend directeur Arnoud Kamerbeek van Delta
Vertrekkend directeur Arnoud Kamerbeek van Delta © OZ

Kamerbeek

Het rommelt al het hele jaar bij Delta. In februari werd bekend dat toenmalig topman Arnoud Kamerbeek, ondanks de teleurstellende resultaten, een fikse salarisverhoging kreeg. Kamerbeek vertrok uiteindelijk eind maart met een gouden handdruk van 800.000 euro.