Merkel-rel geen invloed op Four Freedoms Award

Merkel-rel geen invloed op Four Freedoms Award
Merkel-rel geen invloed op Four Freedoms Award
Poster FFA langs de Schroeweg in Middelburg
Poster FFA langs de Schroeweg in Middelburg © OZ
MIDDELBURG - Geitenneuker
Tweederde van de Duitsers is het niet eens met haar beslissing om komiek Jan Böhmermann eventueel te laten vervolgen. Hij las een paar weken geleden op televisie een gedicht voor waarin hij de Turkse president Erdogan onder meer geitenneuker en pedofiel noemde. Volgens commissaris van de Koning Han Polman doet de rel niets af aan de verdiensten van Merkel en heeft de Duitse bondskanselier juist gehandeld. 

Belediging
Polman: "In de affaire Böhmermann geldt dat Duitsland een democratische rechtsstaat is. Het is niet aan de politiek, maar aan het Openbaar Ministerie om te besluiten of deze zaak voor de rechter komt. Dat is wat Angela Merkel heeft gezegd. En dat is in Nederland ook zo. Als je je beledigt voelt, kun je aangifte doen. Dan is het niet aan de politiek maar aan de rechter om te beslissen of iemand wordt vervolgd." 
Commissaris van de Koning Han Polman over Merkel
Vrijheid
De commissaris van de Koning benadrukt dat donderdag bij de uitreiking in Middelburg de vrijheid van meningsuiting centraal staat. "Je mag alles zeggen wat je wilt. De beperking van die vrijheid ligt alleen bij jezelf en bij de rechter.
Imago Zeeland
De provincie hoopt op veel nationale en internationale aandacht voor de Four Freedoms Awards. Op die manier zou Zeeland goed op de kaart kunnen worden gezet. Maar nu krijgt Merkel in Zeeland een prijs voor haar inzet voor de vier vrijheden van Roosevelt, terwijl ze in eigen land onder vuur ligt vanwege de vrijheid van meningsuiting. Polman denkt niet dat dit schadelijk is voor het imago van Zeeland in Duitsland.
Duitsers
"We laten donderdag zien dat de vier vrijheden een drijvende kracht zijn." Polman hoopt dat Middelburg en Zeeland goed in beeld komen. "Dan verwacht ik dat veel Duitsers zullen zeggen: hé, dat is dat gebied waar we op vakantie gaan. En dat anderen die hier nog nooit zijn geweest zullen zeggen: daar gaan we ook een keer heen."