Duitsland wil dat België Doel 3 sluit

Duitsland wil dat België Doel 3 sluit
Duitsland wil dat België Doel 3 sluit © Wikipedia: Emmelie2394
© OZ

Scheuren

DOEL - De kerncentrale van Doel ligt in België, net over de grens bij Hulst. Naast Doel 3 geldt dit verzoek om de reactor stil te leggen ook voor Tihange 2, net over de grens bij Limburg. Dat zijn de twee reactoren die in 2012 werden stilgelegd nadat er scheuren in de reactorwand waren ontdekt.

Extra tests

Na een onderzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) werd in november 2015 toestemming gegeven om de centrales opnieuw op te starten. Maar volgens de Duitse minister Hendricks moeten er in Doel 3 en Tihange 2 extra tests worden gedaan om de veiligheid te garanderen en moeten ze worden stilgelegd tot die tests zijn uitgevoerd.

'Bezorgdheid'

Volgens Hendricks kan de onafhankelijke Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheitskommission, RSK) niet bevestigen dat de twee reactoren over voldoende veiligheidsreserves beschikken als er nieuwe defecten opduiken. Het ontkoppelen van de twee reactoren zou 'tonen dat België de bezorgdheid van zijn Duitse buren ernstig neemt', schrijft Hendricks in een schriftelijke verklaring die woensdag naar buiten is gekomen.

Stresstests

Die RSK-studie waar de minister naar verwijst is in handen van het Duitse persagentschap DPA. In dat rapport schrijft de commissie dat er na de stresstests waaraan Doel 3 en Tihange 2 onderworpen werden 'nog vragen open' zijn, met name over de resistentie van de reactorwanden.

Samen inspecteren

Begin februari kwamen België en Duitsland overeen om samen elkaars kerncentrales te gaan inspecteren. Nederland en België hebben een maand geleden al een vergelijkbare overeenkomst gesloten.

Onrust

De problemen in Doel en Tihange zorgen voor onrust bij de Oosterburen. In Duitsland is er veel verzet tegen en zorgen over kernenergie. De Duitse regering heeft besloten om voor 2022 alle commerciële kerncentrales te sluiten. Ook in Nederland zorgden de problemen in de kerncentrale van Doel voor zorgen, met name in Zeeland en West-Brabant.
Mankementen 
Naast de problemen met de scheuren in de reactorwanden van Doel 3 zijn meerdere reactoren van Doel de afgelopen jaren stilgelegd vanwege technische mankementen. Zo werd Doel 1 de afgelopen weken tot twee keer toe stilgelegd vanwege een storing.