Vrijspraak in grootste Vlissingse drugsvangst ooit

Vrijspraak in grootste Vlissingse drugsvangst ooit
Vrijspraak in grootste Vlissingse drugsvangst ooit © OZ
© OZ
AMSTERDAM - Leiding criminele organisatie
De mannen werden verdacht van betrokkenheid bij het drugstransport en deelname aan een criminele organisatie. Twee van hen zouden leiding hebben gegeven aan deze organisatie.
Verklaringen
De rechtbank vond de verklaringen tegen de vier mannen echter onvoldoende betrouwbaar. Het overige bewijs was niet genoeg voor een veroordeling. De rechtszaak nam in totaal 2,5 maand in beslag.
200 miljoen euro
Het transport werd in de nacht van 17 op 18 augustus 2003 in Vlissingen ontdekt. De coke zat verstopt aan boord van de zeesleepboot Otton uit Venezuela. Het was toen de grootste drugsvangst in Nederland. De drugs had een straatwaarde van 200 miljoen euro. 
Antwerpen
Het schip was onderweg naar Antwerpen. Officieel voor onderhoud bij een scheepswerf, maar zo ver kwam Otton niet. De loods die het schip naar de haven begeleidde sloeg alarm over de slechte staat van het schip. Hij besloot de sleepboot aan de dichtstbijzijnde kade te laten afmeren, dat werd de haven van Vlissingen.
Alarmbellen
Na inlichtingen van de Criminele Inlichtingendienst en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration werd het schip grondig doorzocht. Opsporingsambtenaren kwamen door het tellen van de spanten in het middenschip op een verborgen ruimte. Daarin werd de drugs gevonden.