Wie wordt de nieuwe kasteelheer van Slot Baarland? (video)

Wie wordt de nieuwe kasteelheer van Slot Baarland? (video)
Wie wordt de nieuwe kasteelheer van Slot Baarland? (video) © OZ
Slot Baarland te koop

Gratis

BAARLAND - Voormalig bakkerijdirecteur Mart en zijn vrouw Elly vielen destijds als een blok voor het kasteeltje, waarvan eigenlijk alleen het koetshuis nog oorspronkelijk is. Het echtpaar knapte het landgoed in de loop der jaren verder op. En maakte veel werk van de tuin. Daar werken ze bijna drie volle dagen per week in.  

Kasteelpoort

Ze gooien de kasteelpoort regelmatig open voor publiek. Zoals tijdens de kasteeldagen. Bruidsparen mogen hier gratis bruidsreportages maken. "Het is best moeilijk om hier weg te gaan. Maar we worden wat ouder en je moet naar je lichaam luisteren. En er zijn hier veel trapjes, waar het niet echt levensloopbestendig is", zegt Mart Steketee. 
© OZ
Moeilijk
Het slot staat al geruime tijd te koop voor 1,4 miljoen euro. Er zijn gesprekken met potentiële kopers, zegt Mart. Maar ze willen het slot het liefst overdragen aan mensen die gevoel voor geschiedenis hebben. En mensen die net als zij zelf de tuin regelmatig openstellen voor publiek en voor bruidjes.

Koetshuis

Het slot stamt uit de 14e eeuw en was in de gloriedagen een groot kasteel. Oude prenten uit die tijd tonen een groot gebouwencomplex, met grachten, bijgebouwen, tuinen en een koetshuis. De oudste heren van het huidige slot waren de Heren van Renesse. Daarna kreeg het veel andere eigenaren. In het midden van de negentiende eeuw gaven de kasteeleigenaren Cornelis van Bol-Es en Jacobus de Backer opdracht tot sloop.

Zonde

"Eeuwig zonde", zegt kastelendeskundige Ronald van Immerseel. Maar het ging vaker zo. Volgens hem telde Zeeland in de middeleeuwen ruim 100 kastelen. Veel daarvan zijn verdwenen door oorlogsgeweld of overstromingen. "In Zeeuws-Vlaanderen stonden gebieden vele tientallen jaren onder water. Later werden er huizen gebouwd, van de oude stenen van die kastelen".  
Het kasteel rond 1500
Het kasteel rond 1500 © OZ

Regelingen

"Wie in een kasteel wil wonen, moet zeker wat kapitaal meebrengen, maar staat niet helemaal alleen", zegt Van Immerseel. "Er zijn regelingen voor onderhoud van het pand maar ook voor onderhoud van tuin en park. Maar je moet vooral gevoel voor historie hebben en beseffen dat je deel bent van de identiteit van een dorp of stad".
© OZ