Vriendinnen strijden in Nationale Scheikundeolympiade (video)

Vriendinnen strijden in Nationale Scheikundeolympiade (video)
Vriendinnen strijden in Nationale Scheikundeolympiade (video) © OZ
Rebecca en Margot oefenen voor de finale
Rebecca en Margot oefenen voor de finale © OZ

Verrassing

Rebecca plaatste zich rechtstreeks voor de finale. "Al was het wel even spannend of ik de eerste voorronde zou overleven. Ik had namelijk te weinig punten om door te gaan. Maar de theoretische toets bleek te moeilijk waardoor de normering is aangepast", zegt de Vlissingse stralend.

Afzegging

Dat haar vriendin Margot uit Koudekerke haar concurrent zou worden in de finale, kwam later als een verrassing, want in eerste instantie had zij de finale net niet gehaald. Door afzeggingen van andere finalisten mocht ze toch meedoen. "Ik ben echt heel blij dat we dit samen kunnen doen", aldus Margot.
Slimme scheikundeleerling
Nationale olympiade
De twee scheikundetalenten gaan vlak na hun eindexamens in juni een week naar de Radboud Universiteit in Nijmegen voor de nationale finale. Daar krijgen ze niet alleen theoretische opdrachten, maar moeten ze ook een proefje doen. "Je moet het je zo voorstellen: de opdrachten die je vroeger bij de praktijkles van scheikunde kreeg. Daar zat een stappenplan bij. Nu moet ik iets oplossen zonder het stappenplan", vertelt Rebecca. De beste vier leerlingen gaan naar de Internationale Chemie Olympiade in Georgië.
Slimme scheikundeleerling
Trots
Scheikundeleraar Ger Boer geeft de meiden al drie jaar les. Hij is erg trots op wat zij bereikt hebben. "Als je bedenkt dat er 4400 leerlingen hebben meegedaan uit heel Nederland en dat er dan twee van onze leerlingen bij de beste twintig van Nederland horen, dat is een hele prestatie." Boer is er van overtuigd dat zijn leerlingen zich serieus zullen voorbereiden en kans maken om naar Georgië te gaan.