Cartoonist durft niet alles meer te tekenen (video)

Cartoonist durft niet alles meer te tekenen (video)
Cartoonist durft niet alles meer te tekenen (video)
Cartoonfestival Zeeland

Onvoorwaardelijk

MIDDELBURG - Cor de Jonge is bekend als vaste cartoonist van de PZC. Hij vindt dat vrijheid van meningsuiting onvoorwaardelijk is. Als iemand zich gekrenkt of beledigd voelt is er in Nederland de rechter die daarover moet oordelen. De Jonge is in de 27 jaar dat hij werkt één keer bedreigd doordat iemand kwaad was over een cartoon.

PZC

In zijn beginperiode bij de krant kreeg De Jonge slechts één opdracht. Hij mocht geen cartoons maken over seks, God of Arnemuiden. Later legde de krant geen restricties meer op en mocht De Jonge tekenen wat hij wilde. Hij houdt nog steeds wel rekening met de godsdienstige achtergrond van veel lezers. 
Op de hak
Door de jaren heen heeft De Jonge veel Zeeuwse politici op de hak genomen. Ook deinsde hij niet terug om de spot te drijven met de fusie van zijn toenmalige werkgever Scoop en de Zeeuwse Bibliotheek: "Ik gaf bij mijn sollicitatiegesprek aan dat ik cartoons tekende en dat ook mijn baas in een tekening terecht zou kunnen komen als het nieuws daar om vroeg". 
100 cartoons in de ZB
100 cartoons in de ZB
Jongeren
In het gebouw van ZB Planbureau in Middelburg hangen op dit moment 100 tekeningen vanwege het 19e Nederlandse Cartoonfestival. Een onderdeel van het festival is ook de wedstrijd 'Teken voor Vrijheid', die net als het festival in het teken van de de vrijheid van meningsuiting van president Franklin D. Roosevelt staat. 

Vrijheden

Jongeren kregen een gastles op school van een cartoonist, De beste 15 tekeningen hebben een plaatsje gekregen op het cartoonfestival. Winnaars Tycho Eekhout (publieksprijs) en Samantha Eerkes (juryprijs) zijn blij met hun verkiezing en willen graag verder als cartoonist. Ze trekken eigenlijk net als Cor de Jonge de grens bij het in gevaar komen van de veiligheid van anderen. Beide zeggen: 'Mijn eigen veiligheid maakt me niets uit, ik moet kunnen tekenen wat ik wil'.
Twee prijswinnaars jongerenwedstrijd cartoons tekenen
Twee prijswinnaars jongerenwedstrijd cartoons tekenen

Vervolgd

Onlangs stond de vrijheid van meningsuiting weer volop in de belangstelling toen een Duitse komiek de Turkse president Erdogan met grove woorden bespotte. Bondskanselier Angela Merkel, die dit jaar een Four Freedoms Award kreeg, kreeg veel kritiek omdat ze niet pal achter de komiek ging staan. Het protest van Turkije lokte nog meer uitingen van spot en discussie uit.
Cartoonfestival Zeeland instart 2