Oproep aan Zeeuwen om Delta te kopen

Oproep aan Zeeuwen om Delta te kopen
Oproep aan Zeeuwen om Delta te kopen © OZ
Gebouw van Delta in Middelburg
Gebouw van Delta in Middelburg © OZ
OOST-SOUBURG - Qurrent
Qurrent is een groen energiebedrijf met klanten maar tegelijkertijd ook leden, via een coöperatie. Qurrent werd in 2011 opgericht door de Stichting DOEN, het Klimaatbureau en verschillende natuur- en milieuverenigingen met als doelstelling om net zoveel duurzame energie op te wekken als verbruikt wordt.  

Overname
Qurrent polst eerst of er in Zeeland überhaupt belangstelling is voor een overname door particulieren. Als 10.000 Zeeuwen interesse tonen gaat Qurrent daadwerkelijk aan de slag, zegt directeur Klatten: "Denk aan het opzetten van een projectteam, de gesprekken met de huidige aandeelhouders en de OR van DELTA. Als blijkt dat voor een mogelijke overname door de Zeeuwen de seinen op groen staan, maken we de business case rond en kan de juridische structuur worden opgezet." Voor een overname denkt de energiecoöperatie uiteindelijke 50.000 Zeeuwen nodig te hebben. 
Zeggenschap
Door samen eigenaar van Delta te worden, stelt Klatten, dat zowel de werkgelegenheid als de duurzame ambitie van Zeeland behouden kan blijven. "De Zeeuwen hebben eerder al aangetoond te investeren in voorzieningen die zij belangrijk vinden, zoals het ziekenhuis in Vlissingen, dus waarom niet ook in hun energiebedrijf Delta? Dan kunnen we samen ook de werkgelegenheid en groene energie voor Zeeland waarborgen. Dus als de Zeeuwen dat willen, helpen wij hen graag."
Delta
Het reddingsplan voor Delta van de provincie en de Zeeuwse gemeenten is volgens Delta niet voldoende om het bedrijf te redden. Begin deze week zijn de aandeelhouders van Delta (provincie en gemeenten) daarover geïnformeerd.