Zeeuwse recreatievaart heeft last van vergrijzing (video)

Zeeuwse recreatievaart heeft last van vergrijzing (video)
Zeeuwse recreatievaart heeft last van vergrijzing (video) © OZ

Dalende cijfers

In de afgelopen vijf jaar is het aantal passages door Zeeuwse sluizen sterk afgenomen, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Bij de Roompotsluis en de sluis in Veere is de daling zeer fors en verontrustend.

Passsages Zeeland

Verouderde booteigenaren

De gemiddelde leeftijd van de booteigenaren in Zeeland is zestig plus en vanaf die leeftijd varen mensen niet meer zo vaak. Jongeren kopen steeds minder boten, want hun interesse ligt bij andere watersporten. De vergrijzing in de recreatievaart kan in de nabije toekomst nog meer gevolgen hebben voor ondernemers in de watersportbranche. "Daarom is het belangrijk om jongeren weer op het water te krijgen," zegt Geert Dijks van brancheorganisatie Hiswa.
Afname recreatievaart

Watersport wel populair

Jongeren houden wel van watersport, maar beoefenen veel andere sporten; bijvoorbeeld kitesurfen, waterskiën en golfsurfen. Er is ook wel interesse om te varen, maar niet om een boot te bezitten. Dus worden er vaker boten gehuurd. Ook hebben de jongeren behoefte aan een totaalbeleving in een jachthaven. Er moet van alles te doen zijn. 

Verandering havens

In de afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in Zeeuwse jachthavens. Bij het aanleggen van nieuwe jachthavens is het belangrijk dat er wordt gekeken naar nieuwe trends. Zo kijkt de gemeente Noord-Beveland bij de aanleg van de haven in Colijnsplaat naar het bootgebruik bij jongeren. Er wordt rekening gehouden dat er meer gehuurd wordt. 
© OZ

Zorgen

Jeroen Hanemaaijer van Jachtwerf Oostwatering in Veere denkt voorlopig nog niet aan het veranderen van zijn jachthaven. Hij merkt net als vele jachthavens dat zijn gasten steeds ouder worden, maar ondervindt daar nog niet zoveel nadelen van. Toch maakt hij zich wel zorgen om de toekomst.
Afname recreatievaart

Gezamenlijke oplossing

Hanemaaijer heeft zelf geen directe oplossing voor het probleem. Wel vindt hij dat er gezamenlijk gewerkt moet worden aan verjonging van de recreatievaart. "Misschien moet je gaan denken aan het inzetten van deelboten, of boten moeten verhuren. We moeten dat met elkaar doen. In heel Nederland. De watersport mag natuurlijk niet uitsterven."